• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Правові аспекти використання газобалонного обладнання. Чи потрібно реєструвати ГБО?



Автор: Ігор Шевчук, юрист

Видання в якому опубліковано: Журнал Авто Авізо № 10 2011 рік. (http://auto.aviso.ua/)

Дата підготовки матеріалу: 2011-03-21

Нормативна база:

1) Закон України «Про дорожній рух» вiд 30.06.1993 № 3353-XII.

2) Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 7 вересня 1998 р. № 1388

3) Постанова Кабінету Міністрів України «Порядок проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів» від 9 липня 2008 р. № 606

4) Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку переобладнання транспортних засобів» від 21 липня 2010 р. N 607

За теперішніх цін на паливо водії намагаються максимально економити, починають заправляти власні автівки на сумнівних заправках, переходять на бензин з меншим октановим числом, але найпопулярнішим способом економії вважається переведення системи живлення двигуна на альтернативний вид палива – газ.

У цій статті ми розглянемо питання обов’язковості перереєстрації таких змін у ДАІ, а також поговоримо про саму процедуру перереєстрації.

Отже, спочатку потрібно з’ясувати, що саме є переобладнанням автомобіля, для цього потрібно звернутись до Закону України «Про дорожній рух»:

«Переобладнання транспортних засобів, тобто зміна типу або марки (моделі), призначення чи параметрів конструкції транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, шляхом установки кабіни, кузова чи їх деталей, спеціального обладнання і номерних агрегатів, не передбачених нормативно-технічною документацією на даний транспортний засіб, повинно відповідати правилам, нормативам і стандартам України. Не дозволяється без погодження з виробниками транспортних засобів та їх складових частин або іншої спеціально уповноваженої на це Кабінетом Міністрів України організації переобладнання, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги,типу двигуна,його ваги і потужності, колісної бази чи колісної формули, системи гальмового і рульового керування та трансмісії».

Якщо газобалонне обладнання (далі - ГБО), не передбачене нормативно-технічною документацією на транспортний засіб, який ви використовуєте, то його додаткове встановлення є переобладнанням транспортного засобу та підлягає перереєстрації.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку переобладнання транспортних засобів», переобладнання транспортного засобу проводиться суб'єктом господарювання, який має нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання, узгоджену з МВС та Мінтрансзв'язку (зараз Міністерство інфраструктури України), і свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, або власником такого засобу в індивідуальному порядку.

Переобладнання транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива проводиться суб'єктом господарювання, який має свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху на відповідний вид переобладнання.

До переобладнання транспортного засобу власник або його представник подає транспортний засіб за місцем реєстрації такого засобу для проведення огляду реєстраційно-екзаменаційним підрозділом Державтоінспекції МВС, за результатами якого отримує відповідний акт, складений за формою, установленою МВС.

Перед переобладнанням транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива огляд такого засобу підрозділом Державтоінспекції МВС не проводиться.

Після того, як ви встановили ГБО, вам потрібно звернутись до ДАІ для перереєстрації вашого транспортного засобу та отримання нового технічного паспортну з відміткою «встановлено ГБО».

Процедура перереєстрації складається наступним чином.

 Потрібно приїхати до МРЕВ де було здійснено реєстрацію вашого авто.

 Сплатити збори за перереєстрацію автомобіля, експертну оцінку та збір за новий технічний паспорт.

 Подати заяву про перереєстрацію автомобіля з використанням ГБО.

 Пройти експертну перевірку номерів вузлів та агрегатів у відповідного експерта.

 Отримати підписи експерта та інспектора на документі, що видається експертом після проходження вищезазначеної перевірки.

 Отримати Акт експертизи та поставити підпис в того ж експерта, що здійснював перевірку номерів вузлів та агрегатів.

 Далі подаємо до МРЕВ документи для отримання нового технічного паспорту (Свідоцтво про встановлення ГБО, заява про перереєстрацію, отриманий Акт експертної перевірки та оплачені квитанції за відповідні збори).

Після цього отримуємо новий технічний паспорт з відміткою «встановлено ГБО».

Переглядів: 3030

Правові аспекти використання газобалонного обладнання. Чи потрібно реєструвати ГБО?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Їдемо на авто в Європу

Нормативна база: 1) Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, ск...
Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю?

Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю? Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1)    Закон України від 01.07.2004 № 1961-IV редакція від 18.09.2011 ...
Правовий статус копірайту в Україні: як захистити веб-сайт.

Ігор Шевчук , адвокат                              &...
...