• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Ліга Закон"

Дата підготовки матеріалу: 2011-07-14

Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?

 

У даній статті розглядається питання законності поведінки водія, за якої керманич транспортного засобу не передає документи працівнику ДАІ до рук, а демонструє їх у своїх руках, або через вікно автівки.

 

Ключові слова: поведінка водія, перевірка документів, вимоги працівників ДАІ.

 

 

Передавати документи працівнику ДАІ для перевірки, це не право водія, а його обов’язок. Відповідно до статті 16 Закону України «Про дорожній рух» № 3353-XII від 30.06.1993 (редакція від 15.04.2011) водій зобов'язаний мати при собі та на вимогу працівників міліції, а водії військових  транспортних  засобів  на  вимогу посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України передавати для перевірки посвідчення, реєстраційні та інші документи, що підтверджують право  на  керування  транспортним засобом.

У даній нормі увага акцентується саме на словосполученні «передавати для перевірки», що виключає законність дій водія, пов’язаних з відмовою у наданні працівнику ДАІ документів для перевірки до його рук.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про міліцію» № 565-XII від 20.12.1990 (редакція від 26.06.2011) законні вимоги працівників міліції є обов'язковими  для виконання громадянами і службовими особами. На нашу думку вимога, щодо надання документів для перевірки є абсолютно законною, тому, відмову у передачі документів до рук працівника ДАІ з метою їх перевірки можна розцінювати, як перешкоджання виконанню покладених на працівника міліції завдань та обов’язків, у зв’язку з чим до такого водія можуть бути застосовані заходи адміністративного примусу.

 

 

                                                                                                            Ігор Шевчук, юрист

 

Переглядів: 3923

Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Питання: у чому полягають умови перевірки шкідливих викидів вихлопних газів на транспортних засобах, що використовуються на території України?

Питання: у чому полягають умови перевірки шкідливих викидів вихлопних газів на транспортних засобах, що використовуються на території України?   Відповідь: Для оцінки стану заб...
Додаткові гарантії на отримання страхових відшкодувань за полісами ОСЦВА: «грядут большие перемены!»

  Ігор ШЕВЧУК , юрист   Нормативна база: Закон України №1961-IV «Про обов ’ язкове страхування цивільно-правової відповідальності вла...
Виконавчі написи як спосіб юридичного рейдерства

Як мікрофінансові організації використовували нотаріусів, щоб змусити клієнтів платити захмарні відсотки за кредитами? «Постковідна» економічна криза в Україні зумовила розвиток сфери мікрокредитув...
...