• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Втрата державних номерів.



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-03-31

Втрата державних номерів.

Ігор Шевчук, юрист.

Втрата державних номерів транспортного засобу дуже поширене явище. Причин тому декілька, починаючи від неякісних «базарних» рамок, що тримають номери і закінчуючи викраденнями для здійснення злочинів.

Одразу перейдемо до практичної поради. Уникайте кріплень номерних знаків, що базуються на використанні клейких матеріалів (двостороння клейка стрічка, герметик, клей тощо). Використовуйте надійні кріплення. Це підвищить ваші шанси на збереження номерних знаків на вашому транспортному засобі.

Але, що ж робити, якщо біда все таки вас знайшла? Сьогодні ми говоритимемо про те, як відновити втрачені номерні знаки. Зверніть увагу на те, що мова піде про виготовлення дублікатів втрачених номерних знаків, а не отримання нових, адже це досить різні речі. При виготовлені дублікатів ми не вдаємося до процедури перереєстрації транспортного засобу, втім, у деяких випадках все ж таки доведеться навідатись до МРЕВ.

Розглянемо декілька ситуацій.

Втрачено один з двох державних номерів.

Ця ситуація є найпростішою. Компанії, що надають послуги з виготовлення державних номерів, як правило, виготовляють один номер без будь яких довідок з ДАІ. Для цього необхідно надати оригінали документів на транспортний засіб, документи, що підтверджують право власності на авто, а також збережений номерний знак.

За такої ситуації радимо не ігнорувати звернення до міліції, адже, якщо ви навіть впевненні у тому, що номери не вкрали, а просто відпали під час руху, це не гарантує того, що хтось їх знайде та почне використовувати в злочинних цілях. Звичайної заяви про втрату буде більше ніж достатньо, аби спати спокійно.

Втрачено два номерних знаки.

Така ситуація дещо серйозніша, адже свідчить про те, що номери були викрадені навмисно. Порядок ваших дій виглядає так:

  1. Одразу після того, як ви помітили відсутність номерів на авто викликаємо міліцію, аби зафіксувати крадіжку.
  2. Звертаєтесь до районного відділення міліції та складаєте заяву про викрадення номерних знаків.
  3. Через 10 днів отримуєте довідку з міліції.
  4. Даний пункт виконуємо у тому разі, якщо розгляд вашої заяви затягнувся, а чекати з тих чи інших причин ви не можете. У такому разі не чикаючи на довідку з міліції вам потрібно звернутись до МРЕВ за місцем реєстрації транспортного засобу та отримати висновок спеціаліста з комплексного дослідження транспортного засобу. Це коштуватиме вам в середньому 200-300 грн.
  5. З отриманими документами, а також документами на авто звертаєтесь до компанії, що виготовляють номери. Вони розглянуть ваші папери, і, якщо ви все зробили правильно, то через декілька годин ви отримаєте дублікати державних номерів, які зможете використовувати у звичайному режимі.

Втрата транзитних номерів.

Будьте уважні щодо належного збереження транзитних номерів, адже їх дублікати виготовляються лише комплектом та протягом декількох днів.

Зміни в ДСТУ.

З 1 березня 2011 року почали виготовляти номери з підвищеним рівнем захисту. Це свідчить про те, що якщо втрачений номер був виготовлений після даної дати, то виготовлення дубліката має бути аналогічним. 

Переглядів: 9116

Втрата державних номерів.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Придбання неіснуючої нерухомості: інвестор vs покупець.

Ігор Шевчук, адвокат   Нормативна база: ЦКУ Цивільний кодекс України, Закон від 16.01.2003 № 435-IV; Закон «Про інвестиційну діяльність» ...
...