• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Зміни в правилах реєстрації авто. Реєстрація автомобілів при покупці спрощена?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2013-03-25

Нормативна база:

 1.     ПКУ

 2.     Закон України № 5413-VI«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів» від 02.10.2012;

3.     Закон України № 400/97-ВР

«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997;

4.     Постанова КМУ № 1388

«Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 07.09.1998 в редакції від 28.11.2012;

5.     Декрет КМУ № 7-93

«Про державне мито» від 21.01.1993;

6.     Наказ № 809

Наказ Міністерства внутрішніх справ «Про внесення змін до наказу МВС України від 11.08.2010 № 379» від 17.09.2012;

7.     Наказ № 379

Наказ Міністерства внутрішніх справ «Про затвердження Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них» від 11.08.2010.

 

Той факт, що процедура реєстрації/перереєстрації транспорту потребувала змін було відомо вже давно. Той, хто хоч раз здійснював реєстраційні процедури транспортних засобів, не має потреби у додаткових поясненнях причин необхідності удосконалення цього процесу.

Для тих, хто ще не мав справу з реєстрацією/перереєстрацією транспортних засобів, нагадаємо, що відповідно до пункту 6 «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в реєстраційно-екзаменаційних підрозділах Державтоінспекції. Такі підрозділи мають назву - МРЕВ.

Реєстрації автомобілів у 2013 році відбуватиметься у тих самих МРЕВ, але дещо у спрощеному режимі. Зміни умовно можна поділити на дві категорії:

1)    ті, що стосуються безпосередньої процедури реєстрації;

2)    ті, що стосуються сплати податків та загальнообов’язкових платежів.

Однією з найпомітніших змін у першій категорії, безперечно є введення у дію з 1 січня 2013 року системи централізованої бази даних. Дана система дозволяє здійснювати реєстрацію (постановку на облік), перереєстрацію, зняття з обліку належних фізичним особам транспортних засобів за місцем звернення власника або його представника незалежно від місця реєстрації власника авто.

Наступним нововведенням, що стосується процедури реєстрації транспортних засобів є запровадження Наказом № 809 пункту 4.8. до затвердженої Наказом № 379 «Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них», який встановлює, що перереєстрація автомобіля при зміні власника проводиться на підставі правовстановлюючих документів, причому зняття з обліку автомобіля в цьому випадку не проводиться. Таке нововведення одночасно дає змогу зменшити витрати власників, а також кількість часу, який раніше витрачався на очікування у чергах.

Також, відповідно до оновленого пункту 4.2. вище згадуваної Інструкції не потрібно здійснювати фізичний огляд транспортного засобу працівниками МРЕВ при внесені реєстраційних даних транспортного засобу, якщо не відбувається зміни власника та якщо не було загублено свідоцтво про реєстрацію такого транспортного засобу.

Тепер, щодо змін у другій категорії, тобто тій, що стосуються сплати податків та загальнообов’язкових платежів під час здійснення реєстраційних процедур. Законом України № 5413-VI було внесено зміни до пункту 7 статті 1 Закону України № 400/97-ВР. Відтепер при купівлі-продажу вживаного транспортного засобу збір до пенсійного фонду сплачується тільки при первинній реєстрації автомобіля в Україні. Ставки збору становлять:

- 3% вартості автомобіля, ціна якого не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року, тобто 189 255, 00 грн. з 1 січня 2013 року;

- 4% вартості автомобіля, ціна якого становить від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року, тобто від 189 255, 00 грн. до 332 630, 00 грн. з 1 січня 2013 року;

- 5% вартості автомобіля, ціна якого перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року, тобто 332 630, 00 грн. з 1 січня 2013 року.

А от при купівлі нового автомобіля та першій його реєстрації в Україні – власнику доведеться сплатити від 3 до 5% його вартості у вигляді збору до пенсійного фонду.

Зміни також торкнулися й податку на доходи фізичних осіб. Так, відповідно до пункту 173.2. статті 173 ПКУ, якщо особа здійснює продаж легкового автомобіля, мотоцикла або моторолера не частіше одного разу на рік, то таке відчуження податком на доходи фізичних осіб не оподатковується. За продаж транспортного засобу вдруге і більше разів за один календарний рік, особа - продавець зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб в розмірі 5% ціни другого і кожного наступного продажу у звітному році.

Оновився й Декрет КМУ № 7-93 в частині розміру державного мита за посвідчення договору купівлі-продажу транспортного засобу. Відтепер при продажу транспортного засобу близьким родичам - батькам, дітям, подружжю, - розмір мита складатиме всього один неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто 17,00 грн. При відчуженні транспортного засобу стороннім особам розмір мита складатиме п’ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 85,00 грн. 

Переглядів: 10974

Зміни в правилах реєстрації авто. Реєстрація автомобілів при покупці спрощена?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Про деякі аспекти відповідальності водія підприємства за шкоду перед третіми особами.

  Ігор ШЕВЧУК, юрист   Нормативна база: ЦКУ «Цивільний кодекс України» від 16.01.2003 №435-IV; Закон №85/96-ВР Закон України &l...
Номерні знаки. Чи можуть співробітники ДАІ їх вилучати?

Нормативна база: 1) Закон України Про дорожній рух від 01.01.2011 р. № 3353-12 2) Наказ Міністерства внутрішніх справ Про заходи щодо поліпшення нагляду за дорожнім рухом та взаємові...
Бізнес по-українськи: плата за послугу самовивозу

  Бізнес по-українськи Плата за послугу самовивозу   ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ: ·       &nbs...
...