• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Як уникнути зайвих проблем у конфліктних ситуаціях з працівниками ДАІ?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2013-03-12

 

Ігор Шевчук, юрист.

Нормативна база:

1.     Кодекс про адміністративні правопорушення

«Про адміністративні правопорушення» № 80731-Х від 01.07.2011

 2.     Закон України

«Про міліцію» № 565-ХІІ від 26.06.2011

3.     Закон України

«Про дорожній рух» № 3353-ХІІ від 15.04.2011

4.     Постанова Кабінету Міністрів України

«Про Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ» № 341 від 14.04.1997

5.     Постанова Кабінету Міністрів України

«Про Правила дорожнього руху» № 1306 від 10.10.2001

 

У цій статті ми розберемося, як саме потрібно поводити себе із працівниками ДАІ, щоб, по-перше, не допустити порушення ваших прав, по-друге, щоб своїми діями не порушувати закон та не отримати додаткових проблем.

Давайте розглянемо декілька ситуацій, які у реальному житті дуже шкодять водіям.

Отже, ситуація номер один: «якщо, я нічого не порушую, то можу не зупинятись на вимогу працівника ДАІ». Це не правда, а міф. Керуючись Кодексом про адміністративні правопорушення, а саме статтею 1222 «Невиконання водіями вимог про зупинку» маємо наступне врегулювання цього питання: «Невиконання водіями вимог працівника міліції, а водіями військових транспортних засобів - вимог посадової особи військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України про зупинку транспортного засобу, - тягне за собою накладення штрафу від дев’яти до одинадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.». Отже, проігнорувавши вимогу працівника ДАІ, ви окрім штрафу (в кращому випадку) нічого не отримаєте.

Ситуація номер два: «я маю право не передавати свої документи працівнику ДАІ для перевірки, а лише можу підтвердити їх наявність шляхом демонстрації через вікно автомобіля». Такі дії також не правомірні. Передавати документи працівнику ДАІ для перевірки, це не право водія, а його обов’язок. Відповідно до статті 16 Закону України «Про дорожній рух» № 3353-XII від 30.06.1993 водій зобов’язаний мати при собі та на вимогу працівників міліції, а водії військових транспортних засобів – на вимогу посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України передавати для перевірки посвідчення, реєстраційні та інші документи, що підтверджують право на керування транспортним засобом.

У даній нормі увага акцентується саме на словосполученні «передавати для перевірки», що виключає законність дій водія, пов’язаних з відмовою у наданні працівнику ДАІ документів для перевірки до його рук.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про міліцію» № 565-XII від 20.12.1990 законні вимоги працівників міліції є обов’язковими для виконання громадянами і службовими особами. На мою думку, вимога щодо надання документів для перевірки є абсолютно законною, тому, відмову у передачі документів до рук працівника ДАІ з метою їх перевірки можна розцінювати як перешкоджання виконанню покладених на працівника міліції завдань та обов’язків, у зв’язку з чим до такого водія можуть бути застосовані заходи адміністративного примусу.

Ситуація номер три: «я можу не виходити з авто, навіть, якщо цього вимагає працівник ДАІ». Такі дії водія також можуть привести до виникнення додаткових проблем з правоохоронцями. Працівникам ДАІ на підставі статті 11 вищезгаданого Закону надано право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які виявили непокору законній вимозі працівника міліції, до розгляду справи судом, але не більше ніж на 24 години. Хоча й деякі юристи чіпляються за слово «законні вимоги» у вищенаведеній нормі та трактують таку вимогу працівника ДАІ, як незаконну, я б все ж таки радив підкоритись, оскільки на мою думку, така вимога є абсолютно правомірною.

Які саме дії необхідно вчинити водію після того, як його зупинив працівник ДАІ для того, аби захистити свої права?

  1. Вам потрібно пересвідчитись, чи дійсно Інспектор, який вас зупинив, є працівником ДАІ. Статтею 5 Закону України «Про міліцію» зазначено наступне: «При звертанні до громадянина працівник міліції зобов’язаний назвати своє прізвище, звання та пред’явити на його вимогу службове посвідчення». Таким чином, ви не лише маєте право почути прізвище працівника ДАІ, а навіть можете вимагати пред’явлення посвідчення.
  2. Вам потрібно дізнатись причину вашої зупинки Інспектором ДАІ. Стаття 16 Закону України «Про Дорожній рух» надає вам таку можливість: «Водій має право знати причину зупинки транспортного засобу посадовою особою державного органу, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом, а також прізвище і посаду цієї особи;». Нагадаємо, підпунктом 5 пункту 5 Положення про ДАІ конкретизовано підстави, за яких правоохоронці можуть зупиняти авто - «працівники Державтоінспекції під час виконання службових обов'язків мають право:

- зупиняти транспортні засоби у разі порушення вимог правил, норм та стандартів забезпечення безпеки дорожнього руху;

- наявних ознак, що свідчать про їх технічну несправність або забруднення довкілля, а також у разі наявності даних про те, що вони використовуються з протиправною метою».

Ви зобов’язані зупинитись у будь-якому випадку, незалежно від того, чи вважаєте законними вимоги працівника ДАІ. Інформація про причину зупинки надасть вам додаткові можливості для успішного оскарження неправомірних дій у суді, за умови, що такі дії дійсно виявляться незаконними.

Якщо працівник ДАІ посилається на незрозумілу спецоперацію, відразу телефонуйте за телефоном довіри ДАІ у вашому регіоні та запитуйте про дійсність такої спецоперації, якщо Інспектор вас обдурив та ніякої спецоперації не існує, одразу повідомляйте про це по телефону, назвавши прізвище та номер посвідчення такого Інспектора.

3.                    У будь-якому випадку, після того, як вас зупинили ви зобов’язані:

а) передати для перевірки необхідні документи;

б) дати можливість перевірити номери агрегатів і комплектність транспортного засобу;

в) дати можливість оглянути транспортний засіб (не плутати з обшуком).

4.          Якщо працівник ДАІ виявив правопорушення та пропонує підписати складений протокол про адміністративне правопорушення, а ви вважаєте, що нічого не порушували - не відмовляйтесь підписувати, адже є вірогідність, що потім його заповнять та підпишуть за вас. Краще зробити наступний напис: «Правила дорожнього руху не порушував. З вимогами Інспектора ДАІ не згоден. Пояснення на додатку до протоколу» (обов’язково опишіть усі обставини ситуації), а також закресліть усі порожні поля, які залишились у протоколі.

 

Переглядів: 4896

Як уникнути зайвих проблем у конфліктних ситуаціях з працівниками ДАІ?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Страхування КАСКО: регрес, суброгація та момент початку обліку строків позовної давності, або огляд проблеми невизначеності судової практики Верховного суду України щодо стягнення збитків, які викликані здійсненням регламентних (страхових) виплат страховиком.

Страхування КАСКО: регрес, суброгація та момент початку обліку строків позовної давності, або огляд проблеми невизначеності судової практики Верховного суду України щодо стягнення збитків, які вик...
Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?

Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?   У даній статті розглядається питання законності поведінки водія, за якої керманич транспортного засобу не передає документ...
...