• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Штраф за превышение предельной суммы наличных расчетов начинается от 1700 грн. (ст. 163 (15) КоАП). Применяется ли в данном случае ст. 38 КоАП, согласно которой адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення?



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Видання в якому опубліковано: Газета "Бухгалтерія" №44 (1239) від 31.10.2016

Дата підготовки матеріалу: 2016-11-21

Згідно зі ст.33 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) стягнення за адміністративне правопорушення накладається у межах, установлених КУпАП та іншими законами України.

Відповідно до ст.38 КУпАП «Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).».

            Аналізуючи зміст вищенаведеної статті КУпАП, можна дійти висновку, що її положення жодним чином не обмежуються у застосуванні до різновидів адміністративних правопорушень, передбачених КУпАП, як і немає винятків, коли дана норма не застосовується взагалі. Відмінності є лише у способі застосування цієї статті до окремих видів адміністративних правопорушень, які можуть відрізнятись як за підвідомчістю (суд або уповноважений орган), так і за тривалістю дії самого правопорушення (разове[1] або триваюче1).

            Підводячи проміжний підсумок, можна дійти висновку, що ст.38 КУпАП застосовується до адміністративних правопорушень за ст.16315 КУпАП. За загальним правилом у відповідності до п.7 ст.247 КУпАП після спливу зазначених у ст.38 КУпАП строків не може бути розпочато провадження в справі, а розпочате підлягає закриттю. Тобто зазначений строк ніким продовжено бути не може, будь-які дії щодо притягнення особи до відповідальності після його закінчення будуть неправомірними.

            Для повноти відповіді варто проаналізувати й спосіб застосування ст.38 КУпАП до правопорушень, вчинених за статтею 16315 КУпАП.

            Відповідно до ст.2342 КУпАП органи доходів і зборів розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов*язані з порушенням порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги) (стаття 16315). Оформлення та фіксація правопорушення за ст.16315 КУпАП здійснюється у відповідності до Інструкції з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МФУ від 02.07.2016 № 566, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.07.2016 за №1046/29176 (далі — Інструкція).

            Відповідно до п.3 розділу 2 Інструкції, посадові особи органів доходів і зборів при виявленні адміністративного правопорушення складають протокол про адміністративне правопорушення. Протокол є тим документом, за допомогою якого здійснюється фіксація адміністративного правопорушення.

            Відповідно до п.1 розділу 2 Інструкції, від імені органів доходів і зборів розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівник (заступник керівника згідно з розподілом обов*язків) відповідного органу доходів і зборів.

            Відповідно до п.6 розділу 3 Інструкції встановлено, що за результатами розгляду справи посадова особа органу доходів і зборів виносить одну з таких постанов:

-          Постанова про накладення адміністративного стягнення;

-          Постанова про закриття справи про адміністративне правопорушення.

Таким чином, для застосування ст.38 КУпАП до разового[2] правопорушення, вчиненого за статтею 16315 КУпАП, потрібно, аби між моментом вчинення відповідного адміністративного правопорушення та моментом винесення відповідної постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, сплинув строк, передбачений ст.38 КУпАП.

Для застосування ст.38 КУпАП до триваючого2 правопорушення, вчиненого за статтею 16315 КУпАП, потрібно, аби між моментом складання відповідного протоколу про адміністративне правопорушення та моментом винесення відповідної постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, сплинув строк, передбачений ст.38 КУпАП.

Для того, аби кваліфікувати порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги) як разове, або триваюче, потрібно виходити з того, що триваючими визнаються ті правопорушення, які, почавшись з якої-небудь протиправної дії або бездіяльності, здійснюються потім безупинно шляхом невиконання обов*язку, встановленого законом. Початковим моментом такого діяння може бути активна дія або бездіяльність, коли винний або не виконує конкретний покладений на нього обов*язок, або виконує його не повністю або неналежним чином.

Порушення порядку проведення розрахунків є разовим правопорушенням, оскільки таке правопорушення немає триваючого характеру й завершується у момент здійснення розрахунку.

 

Висновок: Так, ст.38 КУпАП застосовується до правопорушень, вчинених за ст. 16315 КУпАП. В залежності від тривалості правопорушення змінюється порядок обчислення строків, передбачених ст.38 КУпАП.

 

 

 

 

Ігор Шевчук, адвокат

 

Нормативна база:

КУпАП

Кодекс України про адміністративні правопорушення №8073-X від 07.12.1984 в редакції від 07.07.2016 року;

Інструкція

«З оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення», затверджена Наказом Міністерства фінансів України №566 від 02.07.2016 в редакції від 19.08.2016 року.



[1] Лист Міністерства Юстиції України від 17.07.2007 р. №22-14-493 «Щодо роз*яснень норм адміністративного законодавства України»;

[2] Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 червня 1988 року № 6 «Про практику розгляду судами скарг на постанови в справах про адміністративні правопорушення».

Переглядів: 3979

Штраф за превышение предельной суммы наличных расчетов начинается от 1700 грн. (ст. 163 (15) КоАП). Применяется ли в данном случае ст. 38 КоАП, согласно которой адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Оплата штрафів. Як, де і коли?

Оплата штрафів. Як, де і коли? Шевчук Ігор, юрист Нормативна база: 1.     КУпАП Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 807...
Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю?

Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю? Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1)    Закон України від 01.07.2004 № 1961-IV редакція від 18.09.2011 ...
Правові аспекти використання газобалонного обладнання. Чи потрібно реєструвати ГБО?

Правові аспекти використання газобалонного обладнання. Чи потрібно реєструвати ГБО?   Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1)    Закон України ...
...