• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Деякі корисні поради під час обшуку на підприємстві.



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Видання в якому опубліковано: Газета "Бухгалтерія" №31 (1278) від 31 червня 2017 року

Дата підготовки матеріалу: 2017-08-29

                                        «Хто попереджений, той озброєний»

                                                                                                                      Народна мудрість.

            Нормативна база:

            ККУ

            «Кримінальний кодекс України», Закон від 05.04.2001 № 2341-III;

            КПК

            «Кримінальний процесуальний кодекс України», Закон від 13.04.2012 № 4651-VI;

            Закон «Про національну поліцію»

            Закон від 02.07.2015 № 580-VIII;

Інструкція «Про порядок створення та організації діяльності слідчих груп та слідчо-оперативних груп»

Інструкція затверджене Наказом МВС від 20.10.2014 року №1107.

           

Замість вступу.

За неофіційною інформацією в Україні щомісяця правоохоронними органами різних структур проводяться до трьох із половиною тисяч обшуків на місяць. Це означає, що за один календарний рік ця цифра може сягати сорока двох тисяч. Це, у свою чергу, може означати, що існує досить висока ймовірність, що з обшуком можуть прийти й на ваше підприємство. До цього варто бути готовим, не дивлячись на те, що правових підстав для обшуку на вашому підприємстві немає. Тим паче, що правоохоронцям не завжди вони (правові підстави) потрібні.

У цій статті ми не будемо наводити інструкцію для дій під час обшуку, ми зосередимось лише на тих ключових моментах, які завжди варто пам’ятати, та які можуть суттєво змінити хід процесуальної дії.

 

Частина 1. Превентивна.

По-перше, під час «штилю» у відносинах із правоохоронними органами, варто скористатись цим спокоєм та подбати про майбутнє підприємства. Й найголовніше, з чого потрібно почати, це пошук адвоката, який зможе забезпечити надання якісних адвокатських послуг та укласти із ним відповідний договір про надання правової допомоги. Цей договір варто зберігати у легкодоступному, видному місці. Це варто зробити заздалегідь, адже коли на підприємство прийдуть правоохоронні органи, робити це буде вже запізно. В кінцевому результаті у підприємства можуть виникнути проблеми у вигляді не допуску адвоката, який приїхав без договору на проведення слідчої дії, і намагається на місці підписати відповідні папери про надання йому повноважень. За таких обставин питання допуску правника буде вирішуватись на підставі таких факторів, як настрій та характер слідчого, що, з точки зору автора, неприпустимо.

По-друге, після укладання договору із адвокатом, варто підготувати деякі процесуальні документи, а саме:

1)      Клопотання про залучення адвоката до проведення слідчої дії;

Усе, що ви скажете слідчому усно — залишиться в межах того приміщення, яке обшукується, втім, інформація про письмові звернення буде долучена до протоколу. Таким чином, надаючи слідчому своє звернення у письмовому вигляді, ви переводите спілкування із ним у суто юридичну площину. Тому письмове клопотання про залучення адвоката буде складніше проігнорувати, а слідчі, у свою чергу, дуже це полюбляють. Часто останні користуються необізнаністю представників підприємства, та посилаються на те, що ст.236 КПК не має імперативного характеру щодо обов’язку слідчого залучити (допустити) адвоката, оскільки формулювання норми виписане наступним чином: «Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження.» Втім, це всього лише маніпуляція, оскільки навіть у Генеральній прокуратурі України вважать інакше. Так у Рішенні[1] Консультативної ради при Генеральній прокуратурі України зазначається: «Визнати такою, що не відповідає принципам розумності, добросовісності та справедливості, існуючу практику органів, які здійснюють досудове розслідування, щодо недопуску до участі в проведенні обшуків (оглядів) адвокатів та/або законних представників осіб, які є власниками та/або фактичними володільцями обшукуваного житла (іншого володіння).».

2)      Клопотання про застосування технічних засобів відеофіксації;

Ст.107 КПК визначено, що за клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов’язковим. Це означає, що слідчий не зможе відмовити у виконанні цього клопотання, а якщо таки відмовить, то матиме досить серйозні труднощі із допустимістю зібраних доказів. Наприклад, Апеляційний суд Луганської області висловився[2] з цього приводу наступним чином: «Згідно з ч.1 ст.107 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов’язковим.

 Істотне порушення вимог кримінального процесуального закону відповідно до пункту 3 статті 409 КПК України є підставою для скасування або зміни судового рішення судом апеляційної інстанції.». У результаті апеляційний суд скасував Ухвалу слідчого судді, якою накладено арешт на тимчасово вилучене майно.

3)      Пам’ятка про права та обов’язки.

В рамках співпраці з обраним адвокатом, варто попросити останнього підготувати для співробітників пам’ятку про те, як потрібно поводитись під час обшуку. Варто виділити час та ознайомити співробітників із пам’яткою та підготувати для кожного відповідний примірник. Це допоможе уникнути хаосу та скоординувати сумісні дії усіх співробітників.

 

Частина 2. До початку обшуку.

Правоохоронці під дверима.

Після того, як правоохоронці постукали у двері, є два варіанту розвитку подій:

1)      Добровільно відчинити;

2)      Чекати, доки останні самі зайдуть до приміщення.

Перший варіант підходить у тому разі, якщо приховувати нічого, видаляти та копіювати також нічого не потрібно й певна пауза перед початком слідчої дії не принесе ніякої користі. Також варто розуміти, що згідно із ст.42 Закону «Про національну поліцію» поліція під час виконання повноважень, уповноважена застосовувати заходи примусу у вигляді спеціальних засобів. Зрозуміло, що із закритими дверима ніхто обережно поводитись не буде й в кінцевому результаті відмова від добровільного їх відкриття виллється у витрати на ремонт дверей та замків. Також така поведінка з боку підприємства певним чином вплине на настрій слідчого, й, існує висока ймовірність, що слідчий, після того, як таки проникне у приміщення, не буде поводитись тактовніше.

 

Перший контакт зі слідчим.

Після першої ж нагоди переговорити із слідчим, варто одразу повідомити про те, що підприємство очікує на приїзд правозахисника та попросити надати достатньо часу для приїзду адвоката.

Увесь процес, який відбувається до моменту початку слідчої дії, необхідно фіксувати на відео, особливо це стосується моменту повідомлення слідчого про очікування адвоката.

 

Частина 3. Початок обшуку.

Представлення слідчого.

Прізвище, ім’я та по батькові слідчого, а також назву його посади необхідно зачитати вголос, аби інформація зафіксувалась на відеозаписі, який ви попередньо активували, а також необхідно ці дані переписати на окремий аркуш паперу. У подальшому ця інформація знадобиться для перевірки Ухвали про обшук, а також щодо подальших оскаржень неправомірних дій. Право на ознайомлення із інфомацією, що міститься у службовому посвідченні, випливає із змісту ч.3 ст.18 Закону «Про національну поліцію», якою встановлено, що, звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

 

Вручення Ухвали.

Початком обшуку вважається момент вручення слідчим Ухвали про обшук. З цього моменту представнику підприємства варто бути особливо уважним, оскільки в самій Ухвалі міститься багато інформації, точність якої може впливати на повноваження слідчого здійснювати обшук на вашому підприємстві.

Отже, після вручення Ухвали про обшук необхідно перевірити наступну інформацію:

1)      Дія ухвали в часі. Згідно з п.1 ч.2. ст.235 КПК строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;

2)      Суб’єктивний склад осіб, яким надано право проводити обшук. Тут знадобиться інформація про слідчого, яку ви переписали на попередньому етапі. Варто пам’ятати, що право на проведення обшуку мають лише ті особі, які у відповідний спосіб були вповноважені Ухвалою про обшук. Якщо слідчий приїхав з іншими співробітниками, які представляються членами слідчої групи, варто цю інформацію перевірити. Згідно із 2.1. Інструкції «Про порядок створення та організації діяльності слідчих груп та слідчо-оперативних груп» слідча група утворюються постановою керівника органу досудового розслідування. Не буде зайвим витребувати у слідчого копію такої постанови, чи, як мінімум, ознайомитись із її змістом.

3)      Назву суб’єкта, що обшукується;

4)      Дані про приміщення (у тому числі його адресу), в якому слідчий має намір провести обшук, а також відомості про особу — власника приміщення. Гарним прикладом буде нещодавня резонансна справа де, Ухвалою[3] Київського районного суду міста Харкова було надано право на здійснення обшуку за певною адресою, де розташовувались декілька підприємств, втім правоохоронці помилково обшукали підприємство, яке не зазначено в Ухвалі про обшук.

Після того, як коректність даних було перевірено, слідчому необхідно вручити попередньо підготовлене клопотання про здійснення відеофіксації слідчої дії згідно із ст.107 КПК. Якщо ж дані не співпадають, варто викликати поліцію для фіксації факту незаконного проникнення правоохоронців до приміщення. Згідно із ст.162 ККУ незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян, є кримінальним правопорушення, за вчинення якого передбачається кримінальна відповідальність.

Варто не забути вручити слідчому попередньо підготовлене клопотання про залучення адвоката, аби воно було долучене до протоколу.

 

Робота з персоналом.

Після початку обшуку варто нагадати своїм співробітникам про пам’ятку, а також дати доручення із наступними завданнями:

1)      Переписати дані про всіх присутніх під час обшуку осіб. В залежності від об’ємів обшуку, слідчі можуть брати собі у підмогу помічників, які виконують технічну роботу.

2)       Співробітники мають слідкувати за кожним членом слідчої групи та слідчим, аби:

  1. Відшукування речей мають здійснювати не помічники, а саме ті особи, які зазначені в Ухвалі про обшук;
  2. Мінімізувати ймовірність підкидання речей;
  3. Відшукування речей та документів має відбуватись тільки у присутності понятих, а також потрапляти у кадр відеофіксації.

3)      Фіксувати на папері усі дії правоохоронців, які на думку співробітників є порушенням законодавства, чи виглядають підозріло.

 

Особисті речі.

Після початку обшуку особисті речі не варто зберігати у сумках, портфелях чи кейсах, оскільки, в залежності від принциповості слідчого, можуть виникнути питання у доказуванні, що саме ця валіза належить конкретній особі. Аби мінімізувати ймовірність такого розвитку подій, усі особисті речі варто зберігати на собі, наприклад, у кишенях.

Щодо приховування речей, документів у вигляді особистих речей працівниками підприємства, варто зазначити, що такі дії підпадають під дію ст.382 ККУ і є перешкоджанням виконанню Ухвали суду, за що передбачається кримінальна відповідальність. Втім, у разі, якщо працівники підприємства свідомо йдуть на здійснення карного правопорушення, варто відзначити, що особистий обшук має відбуватись правоохоронцем тієї ж статті, й, як показує практика, слідчих жіночої статті набагато менше.

 

Частина 4. Завершення обшуку.

Опис майна.

На даному етапі варто потурбуватись про подальше повернення вилученого майна. Для того, аби до підприємства повернулись усі речі та документи, що були вилучені правоохоронцями, варто вимагати детального опису майна. Наприклад, неприпустимим є формат опису: «Чорна коробка з документами». Правильно буде: «Чорна коробка з документами, яка містить: Довіреність №1 від 01.01.2017 року, 1 аркуш і т.п.». Слідчі — це також живі люди, які можуть вдаватися до ліні. У такому разі варто запропонувати допомогу та попросити когось із співробітників підприємства детально описувати майно, що вилучається. Це в інтересах самого ж підприємства.

 

Вилучення майна.

Якщо слідчий вилучає майно, речі та документи, що не передбачені в Ухвалі про обшук, він зобов’язаний, згідно із ч.5 ст.171 ККУ, звернутись до суду із клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна. На це він має 48 годин, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено. Тому варто фіксувати точний час вилучення.

 

Протокол.

П.3 ч.3 ст.104 КПК надає учасникам процесуальної дії право на внесення до протоколу зауважень та доповнень. Тому варто зібрати від усіх працівників підприємства, що слідкували за обшуком, їхні зауваження та перенести до протоколу.

Після оформлення протоколу потрібно не забути взяти у слідчого його копію разом із описом вилученого майна.

 

Замість висновку.

Проведення обшуку — це завжди стресова та напружена ситуація, за якої дуже легко загубитись та втратити контроль над собою. Врахувати усі можливі варіанти розвитку подій також неможливо, оскільки усі ситуації дуже індивідуальні та залежать від різноманітної кількості факторів. Втім, варто пам’ятати ці базові поради, які допоможуть закласти фундамент правової позиції вашого підприємства у подальшому оскарженні дій правоохоронних органів.

Велику роль в успішному відстоюванні інтересів підприємства на цій процесуальній стадії відіграє колектив підприємства, його зкоорденованість та обізнаність у базових правах та обов’язках, а також в розумінні задач, які потрібно виконати під час проведення обшуку. Саме від детального опису та фіксування правопорушень, вчинених правоохоронцями під час обшуку, залежатиме успіх в їх подальшому оскаржені.



[1] Рішення Консультативної ради при Генеральній прокуратурі України від 17.09.2015 року №10-2015;

[2] Ухвала Апеляційного суду Луганської області від 16.02.2016 року по справі №428/13548/15-к.

[3] Ухвала Київського районного суду м. Харкова від 21.01.2016 року по справі № 640/838/16-к;

Переглядів: 3299

Деякі корисні поради під час обшуку на підприємстві.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Коментар щодо змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

            Після того, як нотаріуси України отримали розширені повноваження, значимість якісного та прозорого законодавства у цій галузі значно зросла, що, у свою чер...
Чи є тотожними поняття термінів: «працівник» та «робітник»?

  Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: КЗпПУ «Кодекс законів про працю України» від 10.12.1971; ПКУ «Податковий кодекс України...
...