• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Тонування скла. Сховатись більше не вдасться.



Автор: Ігор Шевчук, юрист

Видання в якому опубліковано: Журнал Авто Авізо № 3 2011 рік. (http://auto.aviso.ua/)

Дата підготовки матеріалу: 2011-01-31

Нормативна база:

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. N 1306 «Про Правила дорожнього руху»

2. Держстандарт ГОСТ 5727-88 (ДСТУ 5727-88).

В даній статті розглянемо ситуацію із затованими вікнами, яка склалась в нашій країні після заяви керівника Департаменту ДАЇ МВС, про те, що водіїв машин із за тонованими вікнами будуть штрафувати.

Давайте розберемось, чи може все ж таки автівка мати тоноване скло відповідно до чинного законодавства України? Для цього звертаємось до постанови Кабінету Міністрів України «Про Правила дорожнього руху», розділ «Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання», а саме, підпункт «в» пункту 31.4.7 передбачає наступне:

«Забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за… невідповідності таким вимогам:

- встановлено на скло додаткові предмети або нанесено покриття, які обмежують оглядовість з місця водія, і погіршують його прозорість.».

Але, до цього пункту також існує примітка:

«На верхній частині вітрового скла автомобілів і автобусів можуть бути прикріплені прозорі кольорові плівки. Дозволяється застосовувати тоновані стекла (крім дзеркальних), світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88.».

Таким чином, можна зробити висновок, що тонування автомобіля все ж таки можливе, потрібно лише здійснювати його за дотриманням відповідного Держстандарту, яким в цій ситуації виступає ГОСТ 5727-88 (ДСТУ 5727-88). Відповідний Держстандарт нормує тонування вікон транспортних засобів наступним чином:

75% - для вітрового скла;

70% - для скла, що не є вітровими, що входить у нормативне поле огляду П, що визначає передню обзорність.

Світлопропускання іншого невітрового скла не нормується.

Тобто тонувати вітрове скло можна лише на 25%, а бокові на 30%.

Які поради можна дати автовласнику з цього питання?

По-перше, якщо Ви все ж таки вирішили тонувати свій автомобіль то вимагайте у особи, яка здійснює тонування, відповідний сертифікат на плівку, який підтверджує світлопропускання такої плівки відповідно до Держстандарту. Робіть з цих сертифікатів копії та возіть із собою в авто.

По-друге, якщо Вас зупинив працівник ДАЇ з твердженням, що у вас тонування не відповідає Держстандарту, пред’явіть копії сертифікату на дану тонувальну плівку та вимагайте проведення перевірки сертифікованим в Україні приладом, що визначає ступінь пропускної спроможності світла для тієї чи іншої плівки на склі. Без проведення такої перевірки, співробітники ДАЇ не мають права складати протокол про адміністративне правопорушення.

Якщо виникає ситуація, коли після проведення співробітником ДАЇ перевірки плівки сертифікованим приладом на ступінь пропускної спроможності світла, його показники визначають, що тонування не відповідає Держстандарту, в такому випадку треба звертатись з судовим позовом до особи, що здійснювала тонування автомобіля такою плівкою з наданням відповідних сертифікатів з вимогою відшкодування завданих збитків.

Переглядів: 7148

Тонування скла. Сховатись більше не вдасться.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Притримання вантажу. Ризики для перевізника.

«- Теперь эти мальчишки будут думать, что прав тот, кто сильнее. - Теперь эти мальчишки будут знать, что против силы может найтись и другая сила.» Із кінофільму «...
Правовий статус копірайту в Україні: як захистити веб-сайт.

Ігор Шевчук , адвокат                              &...
Питання: Фізичною особою було прийнято рішення про участь у Фонді фінансування будівництва житлового будинку із подальшим набуттям права власності на двокімнатну квартиру у даному будинку. По завершенню будівництва квартири, фізичною особою було виявлено ряд недоліків із внутрішнього оздоблення, тому акт прийняття-передачі, закріпленого за нею об’єкта інвестування, підписано не було. Втім, нещодавно, до фізичної особи надійшов лист від управителя Фонду, де зазначено, що якщо протягом тижня фізичною особою не буде підписано вищезгаданий акт, її буде відкріплено від об’єкта інвестування, а квартиру — продано іншій особі. Чи є законні підстави для таких дій управителя Фонду?

Відповідь : правовідносини у сфері набуття права власності на об’єкти нерухомості шляхом інвестування до Фондів фінансування будівництва, врегульовуються спеціальним Законом «Про ...
...