• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Безпека пасажирів.



Автор: Ігор Шевчук, юрист

Видання в якому опубліковано: Журнал Авто Авізо № 7 2011 рік. (http://auto.aviso.ua/)

Дата підготовки матеріалу: 2011-02-28

У цій статті ми розглянемо питання обов’язковості використання ременів безпеки пасажирами транспортних засобів, а також обов’язковості використання дитячих крісел у відповідності до чинного законодавства України.

Для того, щоби визначити обов’язковість використання пасажиром ременів безпеки, потрібно звернутись до статті 18 Закону України «Про дорожній рух», яка визначає наступне: «Пасажир, тобто особа, яка користується транспортним засобом, але не причетна до керування ним, зобов'язаний:

- під час руху на автомобілі, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутим, а на мотоциклі - в застебнутому мотошоломі».

Таким чином, можна зробити висновок, що пасажир, який не використовує ременів безпеки, порушує норму закону, але яка ж відповідальність може настати за таке порушення?

Підпункт «в» пункту 2.3. правил дорожнього руху встановлює наступне:

«Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний:

- на автомобілях, обладнаних засобами пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), користуватися ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки. Дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям-інвалідам, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі; »

Таким чином, можна зробити висновок, що у такій ситуації присутня не лише вина пасажира, а й вина водія, який здійснив таке перевезення та недотримався чинних правил дорожнього руху.

У такому разі працівник ДАІ може скласти протокол про адміністративне правопорушення на основі статті 121 Кодексу про адміністративні правопорушення «Порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами», яка має наступний зміст:

«Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами - тягне за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Цікаво, що існують прецеденти коли працівниками ДАІ було складено протокол не лише на водія, а й на пасажира.

Розглядаючи ситуацію обов’язковості використання дитячих крісел, потрібно звернутись до тієї ж постанови «про дорожній рух», пункт 21.11 якої встановлює наступне: «Забороняється перевозити:

- дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, - у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на передньому сидінні легкового автомобіля - без використання зазначених спеціальних засобів; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда; { Підпункт "б" пункту 21.11 в редакції Постанови КМ №876 ( 876-2008-п ) від 01.10.2008 } »

За порушення даної норми водію загрожує штраф за тією ж статтею 121 Кодексу про адміністративні правопорушення в розмірі від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Переглядів: 8159

Безпека пасажирів.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Тонування скла. Сховатись більше не вдасться.

Нормативна база: 1. Постанова Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. N 1306 «Про Правила дорожнього руху» 2. Держстандарт ГОСТ 5727-88 (ДСТУ 5727-88). В даній статті розглянемо ...
Що страхуємо, майно чи майновий інтерес? Або як не помилитись з предметом та об’єктом при укладанні договору майнового страхування автомобіля.

  Ігор ШЕВЧУК, юрист   Нормативна база: Закон №85/96-ВР «Про страхування» від 07.03.1996 у редакції від 17.05.2013;   ...
Робота у відпустці

    Робота у відпустці               Підприємству для виконання термінової роботи знадобився сторо...
...