• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Припинення шлюбу: відповіді на ключові питання



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Дата підготовки матеріалу: 2019-08-20


Вітаю!
У цьому відео спробуємо надати відповіді на ключові питання, які виникають у людей, що прийняли рішення розірвати шлюбні відносини.
Отож шлюб припиняється внаслідок його розірвання. Розірвання шлюбу як правочин може мати декілька варіантів, які залежать від наявності тих чи інших обставин.
За будь-яких обставин припинення шлюбу виключається у разі, якщо у родини є малолітні діти віком до одного року, а також, якщо дружина беребуває у стані вагітності.
Виключення можуть бути лише за обставин, якщо батьківство щодо дитини буде визнано третьою особою.
Якщо у подружжя відсутні спільні діти і таке подружжя дійшло до взаємної згоди щодо припинення шлюбно-сімейних стосунків, у них є можливість розлучитися у позасудовому порядку, шляхом подання до відділу реєстрації актів цивільного стану спільної заяви про припинення шлюбу. Після спливу 30-ти денного періоду з моменту подання такої заяви, їхній шлюб буде припинено.
Зверніть увагу на те, що розірвання шлюбу у позасудовому порядку жодним чином не заважає вам подати позов до суду про поділ спільного майна. Це зовсім окреме питання, яке до процедури припинення шлюбу відношення немає.
У ситуації, коли у подружжя є спільні діти віком до 18 років, розірвати шлюб можна лише у судовому порядку.
Втім, тут є декілька варіантів.
Перший варіант, назвемо його "адекватним", коли подружжя подає до суду спільну заяву про припинення шлюбу разом із вже готовими договорами про поділ спільної сумісної власності, договором про місце проживання дітей та порядок їх утримання.
Інший варіант, нажаль, як правило, обумовлений відсутністю згоди подружжя як щодо питань поділу майна та утримання спільних дітей, так і до самого факту припинення шлюбу.
У такому разі подається звичайний позов одним із подружжя, який бажає припинити шлюбні відносини, та на відкуп суду віддаються ті питання, щодо яких у подружжя виникли розбіжності.
Які документи необхідно мати для позову:
1) Безпосередньо сама позовна заява;
2) Свідоцтво про шлюб;
3) Довідка про склад сім’ї.
4) Свідоцтва про народження дітей;
5) Копія Вашого паспорта ідентифікаційного коду;
6) Квитанція про сплату судового збору.

Якщо ви плануєте у судовому порядку здійснювати поділ спільної сумісної власності, то звісно, що вам знадобиться підготови пакет правовстановлюючих документів на кожен із об’єктів.
Якщо у вас залишилися додаткові питання щодо процедури розірвання шлюбу, ви анонімно та безкоштовно поставити свої запитання, перейшовши за посиланням в описі до цього відео. Відповіді на ваші запитання з’являться у наступних відео на цьому каналі, а також у письмовому вигляді на моєму сайті.
Гарного дня!

Переглядів: 1373Припинення шлюбу: відповіді на ключові питання



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Як обрати собі адвоката: практичні поради для успішного вибору

В сучасному світі, де правові питання стають неодмінною частиною нашого життя, важливо мати надійного союзника в обличчі адвоката. Однак велика кількість правників може заплутати будь-кого, хто намаг...
ФГВФО розпочав виплат кредиторам 3-ї черги банку "Київ"

Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів на здійснення ліквідація ПАТ "АКБ "Київ" почала здійснювати задоволення вимог кредиторів 3-ї черги.  Виплати здійснюються у безготівковій формі. Д...
Кредитори 3-ї черги банку "Велес" зможуть отримати свої кошти.

Сьогодні стало відомо, що уповноваженою особою Фонду гаратнування вкладів фізичних осіб на ліквідацію банку "Велес" прийнято рішення про задоволення вимог кредиторів третої черги.  Виплати здій...
...