• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Угнали машину: Що робити? Куди йти? Кому дзвонити? Де шукати?



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Дата підготовки матеріалу: 2020-03-10

Перше, що вам варто зробити, це переглянути послугу з активізації розшуку авто, яку я пропоную.

Якщо ж ви маєте намір покладатися тільки на власні зусилля, тоді вам варто дочитати цей матеріал до кінця, аби віддалено перейняти мій досвід та знання. Благо, це для вас абсолютно безкоштовно.

Я, у свою чергу, не диванний експерт-теоретик, який філософствує та розсусолює про те, як би він шукав машину, якщо б її у нього вкрали. Я втратив своє авто у 2016 році. Прийшов на місце паркування та побачив там чужу машину. Для мене тоді це стало справжнім шоком .

Я вже був адвокатом на той час і вже встиг познайомитись із системою роботи наших правоохоронних органів, втім, того разу я опинився на іншому березі проблеми. Я був потерпілим. Це дало мені можливість подивитись на процес іншими очима.

Коли я вперше завітав до слідчого (з власної ініціативи), аби надати йому фотографії свого автомобіля та його детальний опис, той спав у себе в кабінеті. Я не перебільшую. Я реального його розбудив. З того моменту стало зрозуміло, що про активні пошуки автомобіля мова не йде. Будь які розшукові дії доводилося вибивати окремими клопотаннями. З власної ініціативи слідчий нічого не робив.

Аби не розтягувати дану статтю до безкінечності, я виділив окремі важливі аспекти, на які вам варто звернути увагу під час розшуку власного викраденого автомобіля.

Офіційне оформлення факту викрадення авто.

Потрібно домогтися від правоохоронців відкриття кримінального провадження за ст.289 Кримінального Кодексу України. Це до речі, входить до моєї послуги з активізації пошуків. Це важливо не тільки з огляду пошуків викраденого автомобіля. Справа в тому, що угони здійснюються не лише з метою подальшої реалізації транспортного засобу чи його частин. Машини викрадаються й для здійснення різноманітних кримінальних злочинів (убивства, грабежі, викрадення людей тощо). Чим раніше ви, як власник авто, повідомите правоохоронців про факт незаконного заволодіння вашим транспортним засобом , тим менше правових проблем отримаєте, якщо виявиться, що ваше авто причетне до вищенаведених обставин. Звісно, що й офіційний розшук автомобіля можливий лише після подання відповідної заяви про викрадення. Зробіться це негайно (самостійно, або зверніться до мене).

Інтернет- пошуки автомобіля.

Ми живимо в цифрову еру. У кожного з нас сотні друзів, підписників. Гріх це не використовувати. Але варто бути уважним. Як тільки ви розповсюдите оголошення про викрадення вашого авто у соціальних мережах, вам почнуть дзвонити десятки людей з інформацією про ваше авто. Звісно за винагороду. Це шахраї. У них немає ніякої інформації про вашу машину. Вони її не бачили. Попросіть назвати розмір та модель ваших шин та перерахувати речі, які залишились у салоні вашого авто, чи інші особливості вашої машини. Самі все зрозумієте.

Не розміщуйте власний номер телефону. Краще вказати телефон відділу поліції чи вашого слідчого (за його згоди). Нікому нічого не платіть. Принаймні до того, як самі не побачити своє авто наживо. Просто повірте в цей пункт. Збережете нерви, час і гроші.      

Кількість палива.

Спробуйте пригадати, а ще краще, якщо ви користуєтесь мобільним додатком від АЗС, проаналізуйте який залишок палива який знаходився у паливному баку в момент заволодіння викрадачами вашим транспортним засобом. Це  може бути важливо з декількох причин.

Якщо у вас стара (проста) пострадянська чи радянська машина із карбюраторним двигуном, то такі частенько викрадає різноманітна «босота» та дрібна «шпана», аби кудись доїхати чи просто прокататись. Це зумовлено тим, що подібні авто дуже легко піддаються викраденню та досить рідко оснащені хоча б якимись системами протиугінного захисту.

Такий контингент викрадачів навряд буде заправляти вкрадене авто та буде їхати доти, доки в машині не закінчиться паливо. Потім машина буде покинута десь на узбіччі та для продовження подорожі буде викрадена нова.

Знаючи кількість палива на момент викрадення та показник споживання ви зможете визначити радіус пошуків вашого транспортного засобу.

Якщо ж у вас угнали досить сучасний автомобіль й очевидно, що для його викрадення потрібні спеціальні засоби та можливості, то варіант з дрібними хуліганами, звісно, відпадає. В цьому випадку злодій намагатиметься подалі від’їхати від місця викрадення, не роблячи додаткових зупинок, аби не потрапити в поле зору камер відеоспостереження, які точно будуть вам вивчені. У такому разі, володіючи інформацією про залишок палива, ви можете скласти перелік АЗС, що знаходяться в радіусі, який відповідає максимальному кілометражу, який міг би здолати автовикрадач на залишках палива. Саме на тих АЗС можна спробувати отримати відеозаписи з камер спостереження.

Якщо хочеш щось заховати, заховай це на самому видному місці

Отже, ви повідомили правоохоронців та розмістили інформацію в Інтернеті. Це означає, що ви можете переходити до наступного етапу — самостійних пошуків автомобіля.

Десятки украдених авто було знайдено в радіусі кілометра від місця викрадення. Спробуйте в той же день проїхатись\пройтись околицями вашого міста\району. Можливо вам пощастить.

Скільки часу шукати?

За інформацією від правоохоронців «свіжі» автомобілі викрадачі залишають у так званих «відстійниках» до двох тижнів. Це робиться для того, що якщо автомобіль обладнаний GPS чи GSM сигналізацією, або «маячком», то таке авто власники обо’язково знайдуть. Якщо ж протягом цього часу за машиною ніхто не приїде, її спокійно можна переганяти у потрібне місце. То ж , вважаю, є сенс активно шукати своє авто протягом цього періоду часу.

Як можна покращити якість пошуків?

Якщо вартість авто є досить високою, можна виділити певний бюджет на залучення детектива, які паралельно здійснюватимуть розшук вашого авто. Зараз не будем о вдаватись в аналіз якості подібних послуг. Просто потрібно пам’ятати, що така можливість існує. Користуватись цими послугами чи ні, це вже на ваш вибір. Також ви можете скористатись моєю послугою активізації розшуку автомобіля правоохоронцями. Її вартість доступна кожному автовласнику.

Переглядів: 2584Угнали машину: Що робити? Куди йти? Кому дзвонити? Де шукати?



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Проблеми ринку адвокатських послуг під час війни в Україні

Війна в Україні стала причиною багатьох проблем на ринку адвокатських послуг. Ці проблеми включають зменшення кількості клієнтів, збільшення конкуренції та зниження якості послуг.   По-перше, в...
ФГВФО повідомляє вкладників, які пропустили строки подання документів, про можливість отримання коштів в індивідуальному порядку

ФГВФО повідомляє вкладників "Банк Петрокоммерц-Україна", "Преміум", "Авант-Банк", які пропустили строки для подання відповідних документів, що виплати за даними вкладами можуть бути здійснені на підс...
Безкоштовна база судових рішень ЄСПЛ

Шановні клієнти, у разі необхідності пропонуємо Вам використовувати нашу базу судових рішень ЄСПЛ .  ...
...