• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Водійські посвідчення. Чи потрібно їх замінювати на нові?



Автор: Ігор Шевчук, юрист

Видання в якому опубліковано: Журнал Авто Авізо № 11 2011 рік. (http://auto.aviso.ua/)

Дата підготовки матеріалу: 2011-03-28

Нормативна база:

1) Конвенція про дорожній рух. ООН вiд 08.11.1968

Нещодавня заява міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова з приводу впровадження водійських посвідчень нового зразка прокотилась через усю державу та підняла велике обурення водіїв по всій країні, адже зазвичай такі новини сприймаються як новий спосіб влади заробити кошти за рахунок людей. У цій статті ми спробуємо розібратись, що до чого та чи дійсно необхідно змінювати теперішні посвідчення на нові.

З початку року Департамент ДАІ МВС підготував два проекти нормативних актів - проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 №340" та наказу МВС України «Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 07.12.2009 №515». Але слід зазначити, що проекти - це ще не нормативні акти, вони ще нічого не регулюють та нічого не встановлюють. В Департаменті ДАІ запевняють, що вищезгадані проекти не передбачають обов’язкового обміну старих водійських посвідчень на нові. Також зазначається, що такий обмін буде здійснюватись виключно за бажанням водія або у разі виникнення необхідності, більше того, в ДАІ кажуть, що водіям не потрібно буде перескладати відповідні іспити при здійсненні заміни водійських посвідчень на нові.

В ДАІ зазначають, що головною метою такого нововведення є приведення процедури видачі водійських посвідчень до міжнародних стандартів, що визначаються Міжнародною конвенцією про дорожній рух, до якої приєдналися більшість країн світу, в тому числі і Україна.

ДАІ пропонує встановити термін дії водійських посвідчень – 10 років, аргументуючи це тим, що саме такий термін було обрано більшістю країн СНД, які також запровадили термін дії водійських прав. Але є і приємна новина - у проектах нормативних актів прописано, що теперішні водійські посвідчення продовжують діяти та здійснювати їх обмін потрібно лише у випадках необхідності перетину державного кордону. Таким чином, можна зробити висновок, що на території України дозволяється використовувати теперішні водійські посвідчення на постійній основі. Якщо говорити про нову редакцію статті 43 Конвенції, яка має наступний зміст: "Договірні Сторони (в тому числі України) повинні видавати національні водійські посвідчення відповідно до нової редакції програми 6 (де прямо передбачено термін дії посвідчення) не пізніше ніж через п'ять років після набуття нею чинності". До такої редакції також існує застереження, що полягає у наступному: "Національні водійські посвідчення, видані відповідно до колишніх редакцій статей 41, 43 і додатку 6 цієї Конвенції до закінчення цього періоду визнаються протягом терміну їхньої дії", тобто безстроково. Відповідно до додатку 6 Конвенції, з 29 березня 2011 року у посвідченні водія має бути вказана дата закінчення терміну його дії.

Все вищезгадане може стосуватись водіїв, що отримують права за новими правилами, а також тих осіб, що отримають дублікат у зв'язку з втратою або замінюють посвідчення при зміні особистих даних тощо. Адже обмежити термін дії вже виданих водійських прав закон поки що не дозволяє.

Підбиваючи підсумок, слід зазначити, що ви можете використовувати свої водійські права без заміни, якщо не збираєтесь їхати за кермом до іншої країни.

Переглядів: 4156

Водійські посвідчення. Чи потрібно їх замінювати на нові?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Керівнику на замітку: «Лізингове КАСКО» для підприємств. Чому слід бути уважним.

Нормативна база: ЦКУ Цивільний кодекс України від 16.01.2003 року №435-IV в редакції від 24.07.2014 року; Закон «Про страхування» Закон України «Про ...
Процедура оскарження постанови ДАІ

Процедура оскарження постанови ДАІ Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1.     КУПаП Кодекс України про адміністративні правопорушення № 8073-X від ...
Безпека в авто: про ремені безпеки й не тільки.

  Ігор ШЕВЧУК, юрист   Нормативна база: КУпАП «Кодекс України про адміністративні правопорушення» від 07.12.1984 № 8073-X; Постанова К...
...