• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Процедура оскарження постанови ДАІ



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-01-22

Процедура оскарження постанови ДАІ

Ігор Шевчук, юрист

Нормативна база:

  1. 1.     КУПаП

Кодекс України про адміністративні правопорушення № 8073-X від 07.12.1984

  1. 2.     КАСУ

Кодекс адміністративного судочинства України № 2747-IV від 06.07.2005

 

Щодо вас винесено постанову ДАІ про накладання штрафу? Не варто засмучуватись! Це ще не привід брати кошти та бігти й негайно сплачувати штраф. Статтею 287 КУпАП визначено: «Постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено особою, щодо якої її винесено, а також потерпілим.» Якщо нам закон дає змогу захистити свої права, то чому б не скористатися цим? То ж у цій статті ми розглянемо процедуру оскарження постанови ДАІ, та спробуємо зрозуміти, наскільки це важко, та чи варта «гра свічок».

Отже, існує три види процедури оскарження постанови ДАІ:

-         Оскарження у судовому порядку;

-         Оскарження прокурору для подальшого опротестування;

-         Оскарження до керівництва інспектора ДАІ, що складав Постанову.

Два останніх варіанти нерегламентовані процесуальним законодавством, тобто, такі способи оскарження не мають чіткої процедури оскарження. У нашій статті ми розглянемо перший варіант, адже він найскладніший та вимагає від особи тих чи інших знань процесуального права.

Отже, що вам потрібно пам’ятати в першу чергу, це те, що у вас є лише 10 днів для оскарження. Відповідно статті 289 КУпАП, цей строк відраховується від дня винесення постанови. Тобто, як бачимо, часу для дій вже й не так багато, тому не слід із цим зволікати.

Стаття 288 КУпАП каже нам, що постанова може бути оскаржена до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду, у  порядку,  визначеному  Кодексом адміністративного  судочинства  України, з особливостями, встановленими цим Кодексом. Таким чином, КУпАП сам по собі не визначає процедуру оскарження, а відсилає нас до іншого Кодексу (КАСУ).

Але ж як розібратись у складній павутині юрисдикції судів? До якого саме суду необхідно звертатися? Для з’ясування відповідей на ці запитання, нам слід звернутися до п.2 ст. 18 КАСУ, що визначає наступне: «Місцевим загальним судам  як  адміністративним  судам підсудні усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності  суб'єктів  владних  повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності». Таким чином можна зробити висновок, що для оскарження постанови нам необхідно звертатися саме до місцевого загального суду.

Оскарження може відбуватись як за місцем знаходження органу ДАІ, так і за місцем проживання особи позивача.

Отже, ми дізналися куди звертатися, але відкритим залишається питання, на кого саме нам писати скаргу, іншими словами нам потрібно визначитись із відповідачем відповідно до нашого позову. Хочемо вам нагадати, що лише юридичні особи, які мають адміністративну правосуб’єктність можуть виступати відповідачем у справі. Таким чином відповідачем ви зможете зазначити лише управління ДАІ, але аж ніяк не місцеві відділи автомобільної інспекції.

Після з’ясування вищезгаданих питань за вали залишаються суто технічні дії. Вам потрібно сплатити судовий збір та здати документи до канцелярії суду. Після цього буде призначено судове засідання, на якому ви маєте обґрунтувати свою правову позицію, але це вже робота вашого адвоката.

Переглядів: 4285

Процедура оскарження постанови ДАІ


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати.

Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати. Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: 1.     КпАП ...
Їдемо на авто в Європу

Нормативна база: 1) Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, ск...
Перевізники і пасажири. Або дещо про проблеми нормативного врегулювання страхування від нещасних випадків на транспорті.

Нормативна база: ЦКУ Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV; Закон «Про страхування» Закон України від 07.03.1996 р. №85/96-ВР «Про страхуван...
...