• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Як виїхати до Росії, якщо автомобіль оформлений на іншого з подружжя.



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2013-01-05

Як виїхати до Росії, якщо автомобіль оформлений на іншого з подружжя.

Ігор Шевчук, юрист

Нормативна база:

1)    Закон України

«Про дорожній рух» № 3353-12 від 15.04.2011

2)    Постанова Кабінету Міністрів України

«Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 7 вересня 1998 р. № 1388

3)    Конвенція про дорожній рух. ООН вiд 08.11.1968

         Історично склалося так, що громадяни України мають багато рідних на теренах пострадянського простору. Це зумовлює регулярні поїзди одних до інших з перетинанням державних кордонів країн. Але, що робити, якщо терміново необхідно виїхати до території іншої країни, але транспортний засіб оформлений, скажімо на чоловіка або дружину? Які документи необхідно мати для того, щоб легально перетнути кордони? Які норми встановлюють перелік необхідних документів? У цій статті ми розглянемо відповіді на ці та інші питання.

         Водій, який перетинає державний кордон зобов’язаний  мати  при  собі  та  на  вимогу  працівників міліції передавати для перевірки посвідчення,  реєстраційні  та  інші  документи,  що підтверджують право   на   керування   транспортним  засобом,  а  також  дорожні (маршрутні)  листи  і  документи  на вантаж, що перевозиться (крім власників   транспортних   засобів,   які   використовують   їх  в індивідуальних  некомерційних  цілях), страховий   поліс   (сертифікат)  про  укладання договору      обов'язкового      страхування     цивільно-правової відповідальності   власників   наземних  транспортних  засобів, а також мати страховий поліс за міжнародною системою «Зелена картка», Росія є членом міжнародної системи страхування цивільної відповідальності автовласників «Зелена картка». Тому, автовласник зобов’язаний придбати сертифікат єдиної форми для того, щоб мати змогу вільного пересування територією даної країни на законних підставах.

Але, що ж робити, якщо у водія відсутнє право власності на транспортний засіб? Для врегулювання цього питання слід звернутись до Порядку допуску транспортних засобів до поїздки за кордон. Пункт 51 вищезгаданого Порядку визначає наступне: «У  разі відсутності права власності на транспортні засоби оформлення  документів  для  поїздок  за  кордон  здійснюється  на підставі  документів,  що підтверджують право користування і (або) розпорядження  транспортними  засобами.  Особам,   що   здійснюють поїздку  за  кордон,  на  період  поїздки  видаються свідоцтва про реєстрацію на їх ім'я.  Свідоцтво про реєстрацію,  видане на  ім'я власника  транспортного  засобу,  і  документи,  які підтверджують право користування і (або) розпорядження  транспортними  засобами, зберігаються у відповідних підрозділах Державтоінспекції.

Видане на  період  поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному підрозділу  Державтоінспекції  не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.».

         Такими документами, що підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами є нотаріально посвідчена довіреність на право користування та розпорядження транспортним засобом у якій визначається право особи здійснювати поїздки на території інших держав. На основі таких довіреностей видаються тимчасові Свідоцтва про реєстрацію автомобіля на ім’я  особи, що перетинає кордон на підставі довіреності. Такі Свідоцтва потрібно повернути до підрозділу ДАІ, що здійснювали видачу такого Свідоцтва не пізніше ніж через 10 діб.

         Отже, підводячи підсумки, слід зазначити, що для перетину державного кордону України та вільного використання транспортного засобу на території Росії, водію слід мати із собою всі необхідні реєстраційні документи на авто, документи, що підтверджують право водія кермувати транспортним засобом, страховий поліс та документи, що підтверджують право користування та розпорядження транспортним засобом.

Переглядів: 4204

Як виїхати до Росії, якщо автомобіль оформлений на іншого з подружжя.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Правовий статус копірайту в Україні: як захистити веб-сайт.

Ігор Шевчук , адвокат                              &...
Не все пропало? (Проблемы страхового возмещения за уничтоженный автомобиль)

Не все пропало? (Проблемы страхового возмещения за уничтоженный автомобиль)   Игорь Шевчук , юрист   Нормативная база Закон о страховании ...
Питання: що таке франшиза в автострахуванні, та як вона впливає на здійснення виплати страхового відшкодування?

  Відповідь: Аналізуючи визначення терміну страхування, яке наведено в ст.1 Закону «Про страхування» (страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнов...
...