• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-03-28

Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю?

Ігор Шевчук, юрист

Нормативна база:

1)    Закон України від 01.07.2004 № 1961-IV редакція від 18.09.2011

«Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

2)    Закон України від 17.02.2011 № 3045-VI редакція від 17.02.2011

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування»

3)    Постанова Кабінету Міністрів України 1306 редакція від 14.10.2011

«Про Правила дорожнього руху»

 

Трапляється, що водії в момент паркування свого авто втрачають пильність і наносять пошкодження власному, а й в інших випадках сусідньому транспортному засобу, що припаркований поруч. Така ситуація виникає із-за того, що на водіїв впливає фактор, який умовно можна назвати «майже вдома». Після важкого робочого дня хочеться скоріше дістатися до власної домівки, але, якщо на дорозі концентрації ще вистачає, то на паркування її майже не залишається. У наслідок цього й трапляються такі неприємні інциденти.

У цій статті ми розберемо саме таку ситуацію. При не акуратному паркуванні пошкоджено сусідський автомобіль. Як бути? Куди дзвонити? Відповіді на ці питання читайте нижче.

Запам’ятайте саме важливе правило. Ніколи не втікайте з місця пригоди. Це у жодному разі не допоможе вам, а лише ускладнить ситуацію. Якщо сталося так, що у наслідок неакуратного паркування є потерпілі, то ваша втеча може обернутись кримінальною відповідальністю.

         Давайте розберемо по пунктам, що саме нам необхідно зробити.

Пункт № 1. Перше, що вам необхідно зробити, це надати першу медичну допомогу потерпілим та викликати швидку (за умов, якщо є потерпілі).

Пункт № 2. Увімкніть сигнал «аварійки» та виставте аварійний трикутних на дорозі. Увага! Не змінюйте місце зупинки вашого авто, та не торкайтесь предметів, що лежать біля вашого авто(наприклад, частини деталей, що відламались від автівок у наслідок зіткнення тощо).

Пункт № 3. Подзвоніть вашому адвокату чи юристу.

Пункт № 4. Якщо ви виконали попередні пункти, то можна переходити безпосередньо до оформлення пригоди.

Якщо ви пошкодили чуже авто, але знайомі з його власником (скажімо це парковка біля вашого дому), то не поспішайте викликати ДАІ. Давайте пригадаємо, що з 19 вересня на території України діє так зване повідомлення про ДТП, яке у народі ще називають європротоколом. Це спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, або ж іншими словами, це письмове повідомлення на бланку встановленого МТСБУ зразка, яке надається Страховику водієм транспортного засобу, причетного до дорожньо-транспортної пригоди. В подальшому воно стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій у ДТП стороні. У даній ситуації європротокол є дуже актуальним, адже зазвичай завдані збитки за пошкодження, які завдаються у наслідок невдалого паркування не перевищують десяти тисяч гривень, це, по-перше. По-друге, укладання європротоколу звільняє від адміністративної відповідальності винуватця ДТП. По-третє, немає необхідності викликати працівників ДАІ та витрачати купу часу.

Якщо ви не знаєте власника авто, яке було вами пошкоджено, то, по-перше, загляніть під лобове скло, зазвичай там залишають клаптик паперу з номером телефону власника автівки, або водія. Зателефонуйте та спробуйте досягти згоди та укласти вищезгадане повідомлення про ДТП.

Якщо ж власника ви не знаєте та не можете його віднайти, чи ваш або його поліс страхування ОСЦВА не перереєстрований, а отже є таким, що не дозволяє укласти спільне повідомлення про ДТП, то у такому випадку слід викликати працівників ДАІ.

Зателефонуйте за номером 102. Вас мають з’єднати з відповідним підрозділом ДАІ. Усі виклики за цим номером не тарифікуються, як з мобільного так і з вуличного таксофону.

Обов’язково зареєструйте ДТП у свого страховика. Зазвичай, це можна зробити як по телефону, так і викликавши страхового комісара на місце пригоди.

Зробіть декілька фотографій місця ДТП з різних ракурсів, пошукайте свідків, що бачили як саме все сталося.

По приїзду працівників ДАІ, мають бути складені  наступні документи:

- протокол огляду місця ДТП;

- схема місця ДТП;

- довідка про участь у ДТП (отримується пізніше в установах ДАІ).

На цьому ваша пригода буде оформленою та підлягатиме страховому відшкодуванню.

 

Переглядів: 28269

Пошкодження чужого авто. Що необхідно робити винуватцю?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Втрата державних номерів.

Втрата державних номерів. Ігор Шевчук, юрист. Втрата державних номерів транспортного засобу дуже поширене явище. Причин тому декілька, починаючи від неякісних «базарних» рамо...
Питання: чи можна притягати водія підприємства до адміністративної відповідальності за відсутність у нього товаро-транспортної накладної на вантаж, що перевозиться?

Відповідь : Для відповіді на поставлене запитання спочатку потрібно з’ясувати два суміжних питання: 1)    чи зобов’язаний водій мати при собі товаро-трансп...
Перевірка платників ЄСВ. Що до чого?

Перевірка платників ЄСВ. Що до чого?   Ігор Шевчук, юрист Нормативна база:   1.     Закон України «Про збір та облік єди...
...