• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Як здавати авто в оренду? Які необхідні документи?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-01-15

Як здавати авто в оренду? Які необхідні документи?

Гліб Норов, юрист

Ігор Шевчук, юрист

Нормативна база:

  1. 1.     Цивільний кодекс України вiд 16.01.03 № 435-IV (ЦКУ)
  2. 2.     Декрет Кабінету Міністрів України «Про державне мито» вiд 21.01.93 № 7-93 (Декрет)
  3. 3.     Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 № 20/5 (Інструкція № 20/5)
  4. 4.     Інструкція про порядок обчислення та справляння державного мита, затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України від 22.04.93 № 15 (Інструкція № 15)
  5. 5.     Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 7.09.98 № 1388 (Порядок)

 

Після світової фінансової кризи люди почали шукати додаткові способи для заробітку коштів. Виключенням не стали й транспортні засоби, які перетворилася із засобів пересування у засоби заробітку. Як правило, найчастіше всього заробляють за допомогою авто у службах таксі, але є і інший спосіб, який може принести власнику транспортного засобу додатковий дохід. Як ви вже встигли зрозуміти, мова йде про оренду транспортного засобу. На ринку існує багато пропозицій, як від приватних осіб, так і від компаній, що візьмуть усі клопоти з пошуку клієнтів на свої плечі.

Але яким чином здійснюється передача авто в оренду? У цій статті ми спробуємо дати відповідь на це питання.

Передача авто в оренду здійснюється шляхом підписання договору між сторонами. Такий договір укладається у простій письмовій формі, а якщо однією зі сторін договору є фізична особа – у письмовій формі із нотаріальним посвідченням. Відповідно до п. 105 р. 9 Інструкції № 20/5 договори оренди автомобіля посвідчуються нотаріусами незалежно від місця їх реєстрації. При цьому слід надати нотаріусу документ, що підтверджує право власності орендодавця на автомобіль.

Відповідно до Декрету державне мито за нотаріальне посвідчення договору оренди становить 1 % від суми договору. А відповідно до п. 51 Інструкції № 15 за договорами оренди майна сума, з якої обчислюється та сплачується державне мито, визначається виходячи із загальної суми платежів за договором за весь час його дії. Якщо ж договір укладено на невизначений строк, мито обчислюється та сплачується виходячи із загальної суми платежів за договором, але не більше ніж за три роки.

Відповідно до ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві транспортний засіб у користування за плату на певний строк. Тобто істотними умовами (обов’язковими для закріплення) цього договору будуть предмет договору, строк його дії, розмір та порядок сплати орендної плати.

Підписаний та посвідчений у встановленому законом порядку договір оренди є тим документом, що дає наймачеві правові підстави для законного використання транспортного засобу наймодавця у цілях, що визначені договором оренди.

В договорі оренди зазначається перелік технічної документації, яку наймодавець зобов’язується передати наймачеві у момент передачі транспортного засобу для виконання умов договору.

Для правомірного використання автомобіля на строк дії договору оренди орендарю необхідно оформити тимчасовий реєстраційний талон.

Процедура отримання тимчасового реєстраційного талона регламентована Порядком, відповідно до якого за бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, підрозділ Державтоінспекції видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом. Копія документа, що підтверджує право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, додається до матеріалів, що необхідні для оформлення тимчасового реєстраційного талона.

У цій ситуації документом, що підтверджує право керування та (або) розпорядження автомобілем, є договір оренди автомобіля, а період дії тимчасового реєстраційного талона обмежується строком дії договору оренди.

Отже, для укладення договору оренди автомобіля та правомірного користування автомобілем орендарю слід дотриматися чітко встановленої законом процедури посвідчення договору, отримання тимчасового реєстраційного талону.

Щодо документів, то тут усе просто:

-         паспорт;

-         ідентифікаційний код;

-         договір страхування транспортного засобу;

 

Якщо наймачем виступає юридична особа, то до стандартного пакету документів слід додати:

-         довіреність, що посвідчує повноваження особи укладати договори від імені юридичної особи.

-         Протокол загальних зборів, наказ керівника юридичної особи, або інші документи, що підтверджують правомірність рішення юридичної особи щодо укладання договору оренди.

Переглядів: 23816

Як здавати авто в оренду? Які необхідні документи?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Перевищення швидкості

Перевищення швидкості Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1.     КУПаП Кодекс України про адміністративні правопорушення № 8073-X від 07.12.1984 ...
Безпека пасажирів.

У цій статті ми розглянемо питання обов’язковості використання ременів безпеки пасажирами транспортних засобів, а також обов’язковості використання дитячих крісел у відповідності до чинного законо...
2 в 1, або водій-експедитор: межі відповідальності.

  Ігор Шевчук, адвокат                           &...
...