• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Зміна кольору авто. Чи потрібна перереєстрація?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-04-18

Зміна кольору авто. Чи потрібна перереєстрація?

Ігор Шевчук, юрист

         Нормативна база:

  1. Кабінет Міністрів України

Постанова «Про затвердження Правил Державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів всіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок» № 873 від 21 жовтня 1993 року.

Проходить час, і наші яскраві автівки починають втрачати той первинний вигляд, які вони мали, коли ми забирали їх із салону. Цьому сприяють величезна купа факторів. Це і подряпини, іржа, вигорання на сонці тощо. Багато автовласників здійснюють перефарбування своїх  транспортних засобів. Але от біда! Що робити із документами? Чи потрібно знову їхати до МРЕВ та здійснювати перереєстрацію? Сьогодні ми спробуємо розібратись у цих питаннях.

Що ж, давайте розбиратися, чи потрібно перереєстровувати транспортний засіб після того, як ви його попередньо перефарбували. Звернімося до відповідної Постанови КМУ, яка каже нам, що перереєстрація транспортних засобів  проводиться  у  разі зміни місця стоянки, юридичної адреси підприємства  (його  назви), власника транспортного засобу, місця  його  проживання,  прізвища, імені  та  по  батькові,  а  також  кольору,  типу   або    моделі транспортного засобу внаслідок переобладнання чи  заміни  двигуна, кузова, інших деталей.

Таким чином, ми можемо зрозуміти, що перереєстровувати транспортний засіб потрібно тоді, коли колір авто було замінено на інший. Тобто, якщо ваше авто було зеленого кольору і ви перефарбували його у чорний, тоді вам потрібно здійснювати перереєстрацію, якщо ж ви просто оновили фарбу, перефарбувавши автівку «рідним» кольором, то вносити зміни у документи непотрібно.

З недавніх часів, як показує практика, при реєстрації автомобіля у графі «колір» вписують лише дев’ять основних кольорів без уточнень щодо відтінків:

-         чорний;

-         білий;

-         червоний;

-         помаранчевий;

-         жовтий;

-         зелений;

-         блакитний;

-         синій;

-         фіолетовий.

 Таким чином, це дає можливість водіям не здійснювати перереєстрацію свого автомобіля навіть тоді, коли було замінено відтінок такого авто без зміни основного кольору.

Схематично процедура перереєстрації виглядає наступним чином:

Перший етап.  

1) заповнити заяву;

2) пройти огляд ТЗ;

3) оплатити квитанції за огляд ТЗ;

4) отримати підпис експерта на заяві огляду ТЗ.

Другий етап.

Необхідно передати у відповідне віконце «Оформлення експертних висновків» наступні документи:

1) заповнену заяву на огляд ТЗ з відміткою експерта;

2) оригінали квитанцій про сплату зазначених платежів;

3) техпаспорт.

Третій етап.

Шукаємо того самого експерта, який ставить свій підпис та штамп на документах.

Четвертий етап.

На цьому етапі нам потрібно оплатити збір за заміну техпаспорта.

П’ятий етап.

Після успішного проходження вищенаведених процедур потрібно подати документи у відповідне вікно для здійснення безпосередньої перереєстрації транспортного засобу.

Усі деталі по процедурі перереєстрації транспортного засобу з причин заміни кольору ви можете дізнатись по гарячій лінії ДАІ 38 (044) 272 4659.

Переглядів: 32694

Зміна кольору авто. Чи потрібна перереєстрація?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Із відрядження у відрядження: як розрахувати добові?

Із відрядження у відрядження: як розрахувати добові ?     Ігор Шевчук , юрист   Нормативна база: ПКУ Податковий Кодекс України в...
Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати.

Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати. Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: 1.     КпАП ...
Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?

Чи можна не передавати працівнику ДАІ документи до рук?   У даній статті розглядається питання законності поведінки водія, за якої керманич транспортного засобу не передає документ...
...