• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

В'їзд в Україну на автомобілі з іноземними номерами.



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-06-18

В'їзд в Україну на автомобілі з іноземними номерами.

 

Ігор Шевчук, юрист

 

Нормативна база:

  1. 1.     Закон України

«Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» № 2681-III від 13.09.2001

  1. 2.     Наказ Державної митної служби

«Про затвердження Правил митного оформлення транспортних засобів, номерних вузлів та агрегатів, що переміщуються через митний кордон України» № 393 від 25.06.1999

  1. 3.     Наказ Державної митної служби

«Про затвердження Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України» № 1118 від 17.11.2005

 

Під час Євро-2012 актуальним стало питання в’їзду в Україну автомобілів з іноземними номерами. Сьогодні ми з’ясуємо що до чого.

У даній статті ми розглядаємо лише питання тимчасового ввезення транспортного засобу на митну територію України громадянами-нерезидентами.

 

Документи.

Власники транспортних засобів (номерних вузлів та агрегатів) або уповноважені ними особи, які переміщують транспортні засоби (номерні вузли та агрегати) через митний кордон України, зобов'язані пред'явити їх митниці і подати відповідні документи.

Такими документами можуть бути:

-         документи, що підтверджують право володіння або користування (в тому числі з правом розпорядження) транспортними засобами, номерними вузлами та агрегатами;

-         реєстраційні та технічні документи на такі транспортні засоби, якщо вони були зареєстровані в країні придбання чи іншій країні;

-         інші документи, потрібні для митного оформлення, на вимогу

співробітника митниці (закордонний паспорт, доручення на перегін

або перевезення транспортного засобу тощо).

Громадяни, які ввозять тимчасово в Україну транспортні засоби, подають прикордонним митним органам заповнену в двох примірниках декларацію форми МД-7 на тимчасове ввезення транспортного засобу разом з вищенаведеним пакетом документів.

 

 

Перевірка документів на митниці.

Відповідно до встановлених правил Інспектор митниці перевіряє відповідність фактичних даних транспортного засобу заявленим у декларації форми МД-7 та зазначеним у документах на транспортний засіб, попереджає громадянина про відповідальність за невиконання зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу в строк, зазначений у ньому, після чого в графі "В'їзд" декларації форми МД-7 проставляє штамп "Під митним контролем", підписує її та завіряє свій підпис особистою номерною печаткою.

 

Доставка документів у регіональну митницю.

При тимчасовому ввезенні транспортного засобу на строк, який визначено законодавством і протягом якого транспортний засіб слід ставити на облік у відповідних реєстраційних органах, власник (особа, якій надано право володіння, користування) надає зобов'язання про доставку транспортного засобу разом з належними документами в митницю, у зоні діяльності якої він постійно чи тимчасово проживає або має намір тимчасово проживати, для отримання Посвідчення на тимчасову реєстрацію транспортного засобу в реєстраційних органах.

У разі ввезення транспортного засобу в Україну на строк, визначений законодавством як такий, при ввезенні на який транспортний засіб не ставиться на облік у відповідних реєстраційних органах, перший примірник оформленої декларації форми МД-7 разом з документами, що підтверджують право володіння або користування, реєстраційними і технічними документами видається власнику (особі, якій надано право володіння, користування). Ці документи є підставою для пропуску транспортного засобу за межі України.

Другий примірник декларації форми МД-7 залишається в справах митниці, яка її видала, для контролю за виконанням зобов'язання про зворотне вивезення, обліку, звітності та формування статистичних даних.

 

Повідомлення про зворотне вивезення.

При вивезенні транспортного засобу через митницю, якій не було надане зобов'язання про зворотне вивезення, прикордонна митниця, через яку було здійснене вивезення, повинна повідомити митницю, якій було надане зобов'язання про вивезення транспортного засобу за межі України, для зняття його з контролю.

 

         Де зазначаються митні обмеження?

При оформленні Посвідчення на тимчасову реєстрацію транспортного засобу у відповідних реєстраційних органах України в Посвідченні зазначаються митні обмеження. Митниця, що здійснила митне оформлення, повинна повідомити про це митницю, через яку був ввезений транспортний засіб, для зняття його з контролю.

 

 

Оформлення декларації при вивезені транспортного засобу.

При вивезенні після тимчасової реєстрації транспортного засобу за межі України внутрішньою митницею у двох примірниках оформляється декларація форми МД-7 на його вивезення. Перший примірник декларації форми МД-7 разом з документами на право володіння або користування видається на руки громадянину (або довіреній особі). Другий примірник залишається в справах митниці.

Оформлення декларацій форми МД-7 на вивезення транспортного засобу за межі України проводиться після зняття його з тимчасового обліку в органах ДАІ.

Митниця, через яку було здійснене вивезення транспортного засобу, повинна повідомити про це митницю, яка оформила декларацію форми МД-7 на вивезення транспортного засобу за межі України, для зняття його з контролю. При цьому в декларації форми МД-7 у графі "Виїзд" проставляється особиста номерна печатка інспектора, що здійснив випуск, і декларація залишається в справах митниці.

 

Строк тимчасового перебування в Україні.

Тимчасове ввезення транспортних засобів дозволяється громадянам-нерезидентам для власних потреб строком до одного року. Цей строк може бути продовжено Державною митною службою України або уповноваженими Державною митною службою України митними органами з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби.

Переглядів: 24490

В'їзд в Україну на автомобілі з іноземними номерами.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Страхування ОСЦВП: чому страховики платять менше, ніж вимагають потерпілі?

  Ігор ШЕВЧУК, юрист   Нормативна база: Закон №1961-IV «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ...
Неприятные сюрпризы при выплате страховых возмещений. Обстоятельства, которые влияют на выплату компенсации.

Страховой полис для рядового водителя - вещь достаточно сложная и неизвестная. На бытовом уровне воспринимается как документ, дающий возможность в случае дорожно-транспортного происшествия компенс...
...