• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Авто відновленню не підлягає. За якими критеріями визначається? Як діють страхові компанії в даному випадку? Що від них вимагати?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2013-01-22

 

 

Ігор Шевчук, юрист

 

Нормативна база:

  1. 1.     Закон України № 1961-IV

«Про обовязкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 у редакції від 18.11.2012;

 

         Вступ

Вибачте, але ваше авто відновленню не підлягає! Така фраза звучить досить страшно в принципі, а от людині, яка нещодавно стала учасником дорожньо-транспортної пригоди чути таке набагато складніше. Погані новини про долю транспортного засобу накладаються на психологічний та фізичний стан людини після автомобільної аварії, а це у двічі важче.

Сьогодні коротко спробуємо відповісти на найпоширеніші питання, що виникають у наслідок фізичного знищення транспортного засобу, аби водії, які потрапили у таке становище мали, принаймні, базові поняття того, чого очікувати від своїх страховиків.

 

Авто відновленню не підлягає. За якими критеріями визначається?

Відповідно до п. 30.1. ст. 30 Закону України № 1961-IV встановлено, що транспортний засіб вважається фізично знищеним, якщо його ремонт є технічно неможливим чи економічно необґрунтованим, та власник транспортного засобу згоден з визнанням його фізично знищеним. Ремонт вважається економічно необґрунтованим, якщо передбачені згідно з експертизою, проведеною відповідно до законодавства, витрати на ремонт транспортного засобу перевищують вартість транспортного засобу до настання дорожньо-транспортної пригоди.

Таким чином, основними критеріями для визнання транспортного засобу фізично знищеним є:

1)    Неможливість ремонту транспортного засобу з технічних причин;

2)    Вартість ремонту транспортного засобу є більшою, ніж вартість аналогічного автомобіля;

3)    Згода власника транспортного засобу на визнання останнього таким, що є фізично знищеним.

 

Як діють страхові компанії в даному випадку?

Страхові компанії здійснюють оцінку майна, а також оцінку завданих збитків та визначають, чи підлягає транспортний засіб відновленню.

Страхове відшкодування виплачується страхувальнику у будь-якому випадку, якщо пошкоджений транспортний засіб був належно застрахований у встановленому законом порядку. Відрізняється лише сума страхових відшкодувань в залежності від моделі поведінки страхувальника.

Якщо страхувальник відмовляється визнавати транспортний засіб фізично знищеним, то застосовується Пункт 30.2 ст. 30 Закону України № 1961-IV, який встановлює, що якщо власник транспортного засобу не згоден з визнанням транспортного засобу фізично знищеним, йому відшкодовується різниця між вартістю транспортного засобу до та після дорожньо-транспортної пригоди, а також витрати по евакуації транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди. Слід мати на увазі, що вартість транспортного засобу до та після пригоди встановлюватиме той самий страховик.

Якщо ж автовласник згоден з визнанням транспортного засобу фізично знищеним, то відповідно до п. 30.3. ст. 30 Закону України № 1961-IV, якщо транспортний засіб визнано фізично знищеним, відшкодування шкоди виплачується у розмірі, який відповідає вартості транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди та витратам по евакуації транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди. Вартість авто знову ж таки встановлюватиме той самий страховик. У цьому випадку є ще одне застереження. Право на залишки транспортного засобу отримує страховик чи МТСБУ.

 

Що від них вимагати?

У будь-якому випадку, вас має цікавити лише одне. Ваші економічні інтереси залежать від того, яким чином страховик здійснить оцінку вашого майна. Тому вимагайте об’єктивної оцінки вашого пошкодженого транспорту. Якщо домовитись із страховиком не вдасться, то сміливо замовляйте альтернативну оцінку у оцінювача, якому ви довіряєте та звертайтеся до суду.

Переглядів: 7087

Авто відновленню не підлягає. За якими критеріями визначається? Як діють страхові компанії в даному випадку? Що від них вимагати?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
ДТП: У виновника ДТП полис ОСАГО. При рассмотрении уголовного дела в суде, страховую компанию как соответчика не привлекали. Может ли СК отказать в выплате?

  Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: 1.     КПК «Кримінальний процесуальний кодекс України» від 13.04.2012 ;   2.&nb...
Про деякі аспекти відповідальності водія підприємства за шкоду перед третіми особами.

  Ігор ШЕВЧУК, юрист   Нормативна база: ЦКУ «Цивільний кодекс України» від 16.01.2003 №435-IV; Закон №85/96-ВР Закон України &l...
Реєстрація транспортних засобів юридичних осіб.

Реєстрація транспортних засобів юридичних осіб. Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1.     ПКУ Податковий Кодекс України № 2755- IV в ід 02.12.2010...
...