• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Запитання: що є предметом договору майнового страхування: майно, чи майновий інтерес?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: Цей сайт

Дата підготовки матеріалу: 2013-11-07

 

Відповідь: дане запитання є досить актуальним з огляду на те, що у досить свіжій судовий практиці сталася деяка плутанина. У справі ВССУ №6-8481св13[1] від 26.06.2013 колегія суддів судової палати у цивільних справах дійшла висновку, що: «Згідно зі ст.4 Закону №85/96-ВР  майновий інтерес, що пов'язаний з володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування), є об’єктом страхування». Дивно, що стаття, на яку вони посилаються встановлює, що: «Предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, що не суперечать закону і пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування)».

         Аналізуючи вищевикладене можна дійти висновку, що судді свідомо, чи не свідомо плутають «предмет» з «об’єктом», ототожнюючи поняття об’єкта страхування з поняттям майнового інтересу.

         Відповідно до ст.1 Закону №85/96-ВР страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

         Слід розуміти, що за добровільного майнового страхування люди приходять не за бездумним виконанням норм законодавства як це, зазвичай, відбувається у обов’язковому страхуванні (наприклад, придбання полісу «автоцивілки»), вони шукають спокій у вигляді мінімізації збитків від пошкодження чи втрати свого майна. Вони мають так званий страховий інтерес, який породжує у страхувальника інтерес економічний.

Трішки старіша практика[2] встановлює наступне: «28 березня 2011 року ПАТ «АСК «Омега» та особа №4 уклали договір добровільного страхування транспортного засобу, предметом якого майнові інтереси страхувальника, які не суперечать закону і пов’язані з володінням, користуванням і розпоряджанням транспортним засобом».

         Отже, на мою особисту думку, за даного різновиду страхування предметом завжди виступатиме майновий інтерес, а об’єктом – майно. І ніяк не навпаки.                                       

Ігор ШЕВЧУК, юрист 

Нормативна база:

Закон №85/96-ВР

«Про страхування» від 07.03.1996

                                                                            



[1] Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, справа №6-8481св13 від 26.06.2013;

[2] Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, справа №6-3330св13 від 13.05.2013;

Переглядів: 3013

Запитання: що є предметом договору майнового страхування: майно, чи майновий інтерес?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Якщо вкрали гроші з банківської карти. Що робити та куди звертатися?

Зросла активність шахраїв, що обкрадають громадян через схеми несанкціонованого доступу до платіжних засобів. Люди помічають, що з їх карток списуються кошти за покупки, яких вони не здійснювали. Що ...
Що таке автотехнічна експертиза та як вона призначається?

Що таке автотехнічна експертиза та як вона призначається? Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з питань підготовки та призначення судових експертиз...
Як уникнути зайвих проблем у конфліктних ситуаціях з працівниками ДАІ?

  Ігор Шевчук, юрист. Нормативна база: 1.     Кодекс про адміністративні правопорушення «Про адміністративні правопорушення» № 80731-Х від 0...
...