• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Підкажіть, будь ласка, як правильно відчужити автомобіль органу місцевого самоврядування (сільська рада) після ДТП з вини другої сторони. Страхова компанія винної сторони готова проплатити 28 тис. грн. і 20 тис. грн готовий проплатити купець, який хоче придбати автомобіль після ДТП. Автомобілю 1 рік 10 місяців, придбаний за ціною 59 тис. грн, на даний момент балансова вартість 40 тис. грн. Як правильно здійснити дану процедуру



Автор: Ігор ШЕВЧУК, юрист

Видання в якому опубліковано: Цей сайт

Дата підготовки матеріалу: 2014-04-22

Відповідь: 

                Для початку необхідно відокремити правовідносини, які виникають між страховою компанією та потерпілою стороною й продавцем та покупцем транспортного засобу. Страхове відшкодування є грошовою сумою, яка виплачується страховою компанією потерпілій особі за збиток, який остання отримала внаслідок дій, спричинених винуватцем, який, в свою чергу, є страхувальником. Страхове відшкодування не може бути оплатою за набуття винуватцем права власності на майно. Тому доцільно поділити алгоритм врегулювання даної ситуації на два етапи, які між собою не пов’язані, але реалізація яких потребує порядку черговості.

 

Етап перший. Отримання страхового відшкодування.

            Для зручності розділимо даний етап на декілька кроків.

1)                 Відповідно до п.33.1.4. Закону №1961-IV винуватець дорожньо-транспортної пригоди (далі - ДТП) повинен протягом трьох робочих днів письмово повідомити свого страховика про ДТП, а також надати відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу.

2)                 Пункт 34.1. Закону №1961-IV встановлює, що повідомлення про ДТП є підставою для виникнення у страховика обов’язку щодо здійснення розслідування по факту, у тому числі здійснення запитів щодо отримання відомостей, необхідних для своєчасного здійснення страхового відшкодування. Таке розслідування страховик зобов’язаний розпочати не пізніше, ніж за два дні з моменту отримання від страхувальника повідомлення про ДТП. На цьому кроці страховики отримують інформацію про адміністративний матеріал, що складений працівниками ДАІ, аби отримати попередню інформацію про те, хто саме на думку інспекторів є винуватцем у спричиненні ДТП.

3)                 Протягом десяти робочих днів з дня отримання повідомлення страховик зобов’язаний направити на місцезнаходження пошкодженого майна свого представника, як правило, таким представником є аварійний комісар, який встановлює розмір збитків та визначає причини настання страхового випадку. Обов’язок страховика щодо направлення свого представника встановлений п.34.2. Закону №1961-IV.

4)                 Відповідно до п.35.1. Закону №1961-IV сільська рада через свого представника протягом тридцяти робочих днів з моменту подання повідомлення про ДТП має подати страховику винуватця заяву про страхове відшкодування.

5)                 Відбувається суд, де розглядається підготовлений працівниками ДАІ адміністративний матеріал на особу, що на їх (ДАІ) думку є винуватцем у спричиненні ДТП, та встановлюється факт наявності або відсутності вини такої особи.

6)                 Страховик особи, що винна у спричиненні ДТП, здійснює страхове відшкодування шкоди потерпілим.

 

Етап другий. Купівля-продаж автомобіля.

                Після того, як сільська рада отримає 28 тис. грн страхового відшкодування за шкоду, завдану винуватцем ДТП, можна переходити безпосередньо до процедури відчуження транспортного засобу.

Оскільки автомобіль сільської ради є об’єктом комунальної власності, то це, у свою чергу, тягне за собою певні особливості у процедурі його (автомобіля) відчуження.

            Відповідно до ч.4 п.а ст.29 Закону № 280/97-ВР до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад віднесено підготовку і внесення на розгляд ради пропозицій щодо порядку та умов відчуження комунального майна. Відповідно до Розяснення Мінюсту[1] встановлено, що доцільність, порядок та умови відчуження об’єктів права комунальної власності визначаються відповідною радою.

            Таким чином, аналізуючи вищевикладене можна дійти висновку, що процедура відчуження транспортного засобу, який на підставі права комунальної власності належить сільській раді, схематично виглядає наступним чином:

1)      Здійснення певного переліку процедур, які безпосередньо визначені самою сільською радою відповідно до порядку відчуження об’єктів права комунальної власності такої ради;

2)      Зняття транспортного засобу з обліку;

3)      Оформлення угоди купівлі-продажу транспортного засобу.

 

Висновок. Виходячи з вищезазначеного, можна зробити висновок, що для правильного оформлення процедури, описаної у запитанні, сільській раді необхідно отримати страхове відшкодування від страхової компанії винуватця ДТП, а вже в подальшому переходити до процедури відчуження автомобіля тому ж винуватцю шляхом проведення необхідних процедур, визначених у порядку відчуження об’єктів права комунальної власності цієї ради, та подальшого оформлення угоди купівлі-продажу.

 

Нормативна база:

Закон України №1961-IV

«Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004;

Закон України № 280/97-ВР

«Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997;

 

Ігор ШЕВЧУК, юрист

 

 



[1] Роз’яснення Міністерства Юстиції України «На лист Української асоціації районних та обласних рад від 07 травня 2013 року №С 01-62/128 до листа Приморської районної ради Запорізької області від 22 квітня 2013 №01-15/164 щодо управління майном спільної власності територіальних громад»

 

Переглядів: 3271

Підкажіть, будь ласка, як правильно відчужити автомобіль органу місцевого самоврядування (сільська рада) після ДТП з вини другої сторони. Страхова компанія винної сторони готова проплатити 28 тис. грн. і 20 тис. грн готовий проплатити купець, який хоче придбати автомобіль після ДТП. Автомобілю 1 рік 10 місяців, придбаний за ціною 59 тис. грн, на даний момент балансова вартість 40 тис. грн. Як правильно здійснити дану процедуру


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Важные аспекты страхования перевозчиков. О чем не стоит забывать?

«Чей риск, того и выгода»   Народная мудрость Правовая база: ГКУ Кодекс от 16.01.2003 № 435-IV; Закон №1961-IV «Об обязательном ...
На чорне — біле, або як, із точки зору вкладника, аргументувати відсутність «дроблення» за його наявності.

- Мій любий друже, хто вам дозволить? - Це не головне. Головне - хто мене зупинить? Айн Ренд «Джерело» Зберегти для бідних шляхом недоплати багатим. Мабуть сам...
...