• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Питання: За порушення трудової дисципліни до працівника підприємства було застосоване дисциплінарне стягнення. Працівник відмовився надавати свої письмові пояснення щодо стягнення та повідомив, що оскаржуватиме дії підприємства у судовому порядку. Чи зможе працівник, посилаючись на недодержання умов накладання дисциплінарного стягнення, визнати дії підприємства необґрунтованими та скасувати накладання дисциплінарного стягнення?



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Видання в якому опубліковано: Газета "Бухгалтерія" №38(1285) від 18 вересня 2017 року

Дата підготовки матеріалу: 2017-10-30

Відповідь: Для відповіді на поставлене питання необхідно з’ясувати порядок накладання дисциплінарного стягнення на працівників та з’ясувати, чи є наявність факту надання працівником своїх письмових пояснень обов’язковим етапом накладання дисциплінарного стягнення.

Відповідно до абз.4 ст.149 КЗпП, яка визначає порядок застосування дисциплінарних стягнень, стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.  

Відповідно до абз.1 ст.149 КЗпП до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. Таким чином, трудове законодавство зобов’язує роботодавця перед прийняттям рішення про застосування до працівника дисциплінарного стягнення, ініціювати питання щодо відібрання у такого працівника відповідних пояснень, що стосуються порушення останнім трудової дисципліни.

Пояснення порушника трудової дисципліни є однією з важливих форм гарантії, наданих порушнику для захисту своїх законних прав та інтересів, направлених проти безпідставного застосування стягнення, а враховуючи, що правова оцінка дисциплінарного проступку проводиться на підставі з'ясування усіх обставин його вчинення, у тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника, наявність таких пояснень є одним із ключових елементів всебічної оцінки ситуації. Втім, важливість етапу відібрання пояснень від працівника, створює для останнього можливість зловживання своїми правами та затягування часу, аби уникнути дисциплінарної відповідальності, враховуючи, що згідно із ст.148 КЗпП, дисциплінарне стягнення застосовується не пізніше одного місяця з дня його виявлення.

ВСУ[1] усуваючи розбіжності застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, прийшов до наступного висновку: «Невиконання власником або уповноваженим ним органом обов'язку зажадати письмове пояснення від працівника та неодержання такого пояснення не є підставою для скасування дисциплінарного стягнення, якщо факт порушення трудової дисципліни підтверджений представленими суду доказами.».

Такими доказами, наприклад, можуть слугувати:

-          письмові свідчення свідків;

-          доповідні записки інших працівників;

-          інформація із електронних систем контролю та обліку робочого часу працівників;

-          інформація від спеціальних державних органів та інспекцій, які здійснюють нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю про порушення працівником правил і норм дотримання трудової дисципліни тощо.

Висновок: У разі, якщо підприємство має достатньо доказів порушення працівником трудової дисципліни, то відсутність у матеріалах трудового спору письмових пояснень працівника щодо порушення ним трудової дисципліни, не може бути підставою для скасування дисциплінарного стягнення. Втім, для повноти дотримання трудового законодавства зі сторони роботодавця, не варто ігнорувати обовязок щодо ініціювання відібрання пояснень у працівника. За наявності відмови працівника у наданні таких пояснень, варто складати відповідний акт про таку відмову, аби зафіксувати, по-перше, факт порушення працівником трудової дисципліни, по-друге, дотримання підприємством вимог трудового законодавства. У подальшому це спростись підприємству розгляд трудового спору та позбавить від зайвих питань щодо прогалин у дотриманні вимог КЗпП.

 

Нормативна база:

КЗпПУ

Закон від 10.12.1971 № 322-VIII;



[1] Постанова Верховного Суду України від 19.10.2016 року по справі № 6-2801цс15 (№ в ЄДРСР 63704060).

Переглядів: 4546

Питання: За порушення трудової дисципліни до працівника підприємства було застосоване дисциплінарне стягнення. Працівник відмовився надавати свої письмові пояснення щодо стягнення та повідомив, що оскаржуватиме дії підприємства у судовому порядку. Чи зможе працівник, посилаючись на недодержання умов накладання дисциплінарного стягнення, визнати дії підприємства необґрунтованими та скасувати накладання дисциплінарного стягнення?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Деякі корисні поради під час обшуку на підприємстві.

                                         «Хто попереджений, той озброєний» &...
Зміна кольору авто. Чи потрібна перереєстрація?

Зміна кольору авто. Чи потрібна перереєстрація? Ігор Шевчук, юрист          Нормативна база: Кабінет Міністрів України Постанова &laq...
Що страхуємо, майно чи майновий інтерес? Або як не помилитись з предметом та об’єктом при укладанні договору майнового страхування автомобіля.

  Ігор ШЕВЧУК, юрист   Нормативна база: Закон №85/96-ВР «Про страхування» від 07.03.1996 у редакції від 17.05.2013;   ...
...