• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Що робити постраждалій стороні ДТП, якщо сума страхових виплат не покриває видатків з ремонту транспортного засобу?



Автор: Ігор Вікторович Шевчук, юрист

Видання в якому опубліковано: Журнал Авто Авізо №44 2010 рік. (http://auto.aviso.ua/)

Дата підготовки матеріалу: 2010-11-22

1. Цивільний Кодекс України № 435-15 від 12.10.2010

2. Закон України «Про страхування» № 85/96-вр від 30.07.2010

3. Закон України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» № 1961-15 від 16.11.2008

Існує два варіанти вирішення даної ситуації, кожен з яких можна використати в залежності від обставин. По-перше, якщо така ситуація виникла внаслідок того, що страхова компанія не в повній мірі сплатила страхове відшкодування - страхову виплату, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про страхування» страхова сума - грошова сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхування зобов'язаний провести виплату при настанні страхового випадку.

Наведемо простий приклад такої ситуації, громадянину 1 пошкодили внаслідок ДТП автомобіль, сума реальних збитків, яких зазнав громадянин 1, становить 24 000 гривень (ринкова вартість послуг з ремонту авто), страхова компанія А, обов’язковий ліміт відповідальності (грошова сума, в межах якої страховик зобов'язаний провести виплату страхового відшкодування) якої становить 25 500 гривень, сплатила лише 10 000 гривень, аргументуючи, що така сума за їхніми підрахунками покриває всі витрати на відновлення автомобіля.

В такому разі, коли завдані збитки знаходяться в межах обов’язкового ліміту відповідальності страховика, а страхова компанія в свою чергу намагається занизити суму грошових відшкодувань різними аргументами, потрібно звертатись з позовом до суду до такої страхової компанії, надавши в суді квитанцію з рахунком реальної вартості на відновлення авто з офіційного СТО (чи будь-якого іншого, якому Ви довіряєте) та договір зі страховою компанією в якому зазначена вартість обов’язкового ліміту відповідальності.

По-друге, якщо така ситуація виникла внаслідок того, що страхова компанія сплатила в повній мірі свої страхові зобов’язання, а грошової компенсації все рівно не вистачило на відновлення транспортного засобу, то в такому випадку позов до суду потрібно подавати до особи, що є винною у ДТП з вимогою відшкодування грошової суми, якої не вистачає для покриття завданих збитків.

Відповідно до частини 1 статті 1187 Цивільного Кодексу України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Частиною 2 тієї ж статті зазначено: «шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.»

Отже, підводячи підсумок можна зазначити, що вирішення даної проблеми здійснюється через суд, відповідач в такій справі визначається в залежності від ситуації.

Переглядів: 7454

Що робити постраждалій стороні ДТП, якщо сума страхових виплат не покриває видатків з ремонту транспортного засобу?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати.

Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати. Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: 1.     КпАП ...
Проведення масових заходів: де межа між хуліганством та мирним протестом?

Так вже історично склалося, що нам, українцям, до душі протестувати і взагалі публічно висловлювати свою громадянську позицію.  Ще з давніх часів багато ключових питань вирішувалось на площ...
Бізнес по-українськи: плата за послугу самовивозу

  Бізнес по-українськи Плата за послугу самовивозу   ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ: ·       &nbs...
...