• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

"Двуличность" особистості



Автор: Ігор Шевчук

Дата підготовки матеріалу: 2014-06-02

Останнім часом мене займає тема спостереження за різноманітними соціальними явищами, які мене оточують. Нещодавно почув дещо цікаве від однієї людини, яка розповідала про особу «Х», оцінюючи її як «двуличную». Звісно, що це шаблон, який викарбуваний роками, але ж від того ще цікавіше, чи не так? От я і задумався, а що воно таке та подвійність особи?

Давайте візьмемо професію адвоката. Уявіть собі особу, якій необхідно допомогти невинно засудженому, вбивці, педофілу, крадію, бізнесмену тощо. Як Ви вважаєте, чи повинен адвокат будувати однакову модель поведінки з усіма вищезгаданими особами? За яких умов адвокат зможе досягнути мети: за умови індивідуального підходу чи за загальною схемою роботи? Ну й найголовніше запитання: розумний адвокат — це подвійна особистість чи ні?

Давайте «зайдемо» з іншого боку. Уявімо собі три особи: «А», «Б», «В». Усі троє вважають один одного близькими друзями.  Особа «Б» взяла у позику 100 грн в особи «А» строком на 30 днів. Повернула через 15 днів. Особа «В» також брала позику в особи «А», але 5 грн. Повернути забула. Через рік особа «Б» знову просить особу «А» про позику. Та з радістю задовольняє прохання. Особа «В», дізнавшись про позитивний досвід особи «Б» та володіючи інформацією про гарний фінансовий стан особи «А», також просить про позику. Особа «А» відмовляє, посилаючись на неможливість задоволення прохання. Керуючись штампами суспільства, ми маємо шаблонну поведінку подвійної особистості. По суті, це приклад розумної поведінки людини, яка аналізує досвід відносин з особами, що її оточують, та вибудовує індивідуальні моделі поведінки, які, в першу чергу, дозволять задовольнити власні інтереси. Оточуючі ж одразу накладають на таких людей звинувачення в егоїзмі, подвійності особистості тощо.

   Я думаю, що розумно буде відрізняти удавання («притворство») від побудов індивідуальних відносин із кожною особою. В тему буде цікава бурятська притча:

Однажды лама Даши Нима совершал обряд отпевания умершего человека, как вдруг остановился на полуслове и обратился к его родственникам:

— Почему душа умершего ничего не понимает из того, что я говорю?

И выяснилось, что умерший был с рождения глухонемым!

Тогда Даши Нима поговорил с душой умершего самыми простыми словами, чтобы родственники могли перевести их на язык пальцев рук, который понимают все глухонемые. Цель отпевания была достигнута.

Кожен має турбуватись, у першу чергу, про власні інтереси. Поводити себе по-різному із оточуючими для досягнення власних інтересів — це не удавання. Це логіка.

Суспільству притаманна поведінка, за якої Ви — боржник, а оточуючі — кредитори. Як тільки Ви зацікавитеся власними бажаннями та інтересами — одразу отримаєте цілий «букет»  звинувачень у «аморальності» Вашої поведінки.

Нещодавно отримав звернення від благодійної організації. Повідомивши про умови своєї роботи та вартість послуг, я ще раз почув аргумент про благодійну організацію, яку мають обслуговувати безкоштовно, бо вона (організація) є благодійною. Цікаво, а я тут до чого? Я ж не благодійна організація… Все одно, що я напечу хліба, роздам його безхатченкам, а потім прийду до магазину й почну вимагати хліб безкоштовно, бо свій я пожертвував. Можливо, це смішно, але саме такою логікою керується суспільство, а потім клеймить усіх, хто з цим незгоден, у тому числі й подвійною особистістю.

«Слово редактора» добігає кінця й треба презентувати цей випуск.

Напевно, особливість нашого журналу, полягає у тому, що хоча його й виготовлено для необмеженої кількості осіб, але, під час читання, складається враження, що автори готували матеріали персонально для Вас. Тож не зволікайте! Мерщій читайте, аби відчути цей контакт. Повірте, далі на Вас чекає багато цікавого!

Переглядів: 1568"Двуличность" особистості



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Автоцивілка: чому страховики платять менше, ніж вимагають потерпілі?

Стаття у ЗМІ на дану тему . Причина перша. Знос. Вагомим аспектом для розуміння сутності відшкодування майнової шкоди є її належна оцінка. Що, зазвичай, відбувається після того, як відб...
Виплати вкладникам "Фідобанку" призупинені

Сьогодні стало відомо, що  ФГВФО призупиняє виплати вкладникам неплатоспроможного "Фідобанку". Офіційна причина — необхідність завершення процесу формування переліка вкладників.  Інф...
ВРУ має намір посилити штрафи за п'яну їзду

У першому читанні прийнято Закон, яким збільшується розмір грошової відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння. Якщо водій вперше впійманий за керування у стан...
...