• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Алкоголь — наркотик!



Автор: Ігор Шевчук

Дата підготовки матеріалу: 2014-07-02

Можете собі уявити відчуття, які має психічно здорова людина,  що випадково потрапила до божевільні? Усі навколо роблять незрозумілі, хаотичні речі і з безумством переконані у правильності своїх дій. Щось схоже відчуває непитуща людина, яка опиняється за столом у колі пияків. Ти хворий? За кермом? Дружина не дозволяє пити? Подібні запитання починають сипатись звід усіх усюд.

Загалом пияки, як правило, цікаві люди. Не менш цікаво спостерігати за перебігом їх думок, які вони втілюють в агресивну агітацію людей, які алкоголь не вживають. Що я тільки не чув за своє життя. Алкоголь зігріває. Вино зберігає вітаміни. Без вина не зрозуміти Грузію. Алкоголь має лікувальні властивості та ін. У мене виникає питання: звідки «ростуть ноги»? Чому пияки завжди намагаються напоїти непитущих? Я, наприклад, окрім алкоголю ще не вживаю мед, кольорову капусту й баклажани, але ніхто й ніколи не переконував мене в корисності цих продуктів і не намагався ними нагодувати.

Вадим Зеланд у своїй книзі описує цікаве явище, яке він називає «пошуком страховки». Воно полягає у тому, що для того, аби спокійно здійснювати певну діяльність, слід паралельно вчиняти певні дії, які таку діяльність зможуть забезпечити (підстрахувати). Цікаво, що цей метод створений для тих, хто не вірить в те, що робить, або не до кінця переконаний у правильності своїх дій. Я думаю, що з пияками відбувається щось схоже. Вони не можуть не агітувати оточуючих, адже без цього вони не зможуть спокійно пити, а не пити вони вже не можуть. Замкнуте коло.

Можете провести цікавий експеримент. Спробуйте любителю вина запропонувати виноградний сік, а любителю пива — квас. Пияки у таких випадках починають цікаво смикатись та обов’язково розкажуть вам про ваше невігластво та відсутність розуміння алкогольних напоїв, як окремого виду мистецтва та культури. Щоб зрозуміти причину такої поведінки, треба просто знайти визначення алкоголю у Вікіпедії. Алкого́ль — легкозаймиста, безбарвна рідина з характерним запахом, належить до сильнодіючих наркотиків, викликає спочатку збудження, а потім параліч нервової системи (ГОСТ 18300-72 та ДСТ 4221/2003 України).

Хтось може бути розслабленим та весело проводити час без алкоголю, а комусь потрібні стимулятори, які зможуть забезпечити аналогічний стан. Але потрібно розуміти, що будь-який стимулятор — це маятник, який зсуває природний стан людини у неприродний, який організму не може бути властивим, а тому й корисним апріорі. Можна приводити тисячі аргументів на користь алкоголю, але від того нічого не зміниться. Ти або наркоман, або ні.

Тема цього «Слова редактора» навіяна цікавою історією. Моя теща нещодавно відпочивала в західній Україні, де їй вдалося відвідати Мирослава Дочинеця, котрий написав книжку про 104-річного старця-мудреця Андрія Ворона: «Заповіти 104-річного карпатського мудреця — як жити довго в здоров’ї, щасті і радості». Один з примірників цієї книги мені привезли у якості сувеніру в подарунок. Я вперше відкрив книгу на 86 сторінці (випадково). Перше, що я прочитав, — це коротенький заповіт, який має назву «Веселість на годину»:

Алкоголь худих висушує ще більше. Повних ще більше повнить. У здорових забирає здоровя. У хворих — життя. Сильних утомлює, а від слабих відбирає останні сили. Сумних звеселяє на годину. Розумних робить дурними, а дурним здається, що вони розумнішають. Але це різновид безумства. Невинних алкоголь робить винними, а вільних — невільними.

То пити чи не пити?

Наостанок хочу сказати, що контрагітація — це також агітація. Питання лише у меті. Тим не менше, сто грамів на свято — це все одно, що два куба на свято. Ти або наркоман, або ні. Стосовно нашого журналу, то я з високою долею вірогідності можу вас запевнити, що автори при написанні матеріалів знаходились у тверезому стані, а тому читати їхні творіння має бути цікаво та корисно.   

 

Це текст було написано у якості "Слова редактора" до №35 журналу "З любов'ю до права".

Переглядів: 1688Алкоголь — наркотик!



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Фідобанк визнали неплатоспроможним

У зв'язку з тим, що 12-13 травня стався різкий відтік коштів клієнтів банку (близько 200 млн. грн), ПУАТ "Фідобанк" почав відчувати фінансові проблеми. Національним Банком України прийнято рішення пр...
МТСБУ повідомляє щодо дії полісу "Зелена карта" в Росії

МТСБУ зазначає, що у разі завдання матеріальної шкоди на території РФ транспортним засобом, що має український поліс "Зелена карта", відповідна шкода відшкодовується у звичному порядку.  У разі...
Що робити, якщо на вас подали до суду? Поради від адвоката

Ситуація, коли вас подають до суду, може бути стресовою та складною. Однак важливо зберігати спокій та розуміти, як правильно діяти в такій ситуації. У цій статті ми розглянемо ключові кроки, які мож...
...