• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Питання: чи діє поліс "ОСЦПВ" (Автоцивілка) у разі пошкодження авто на парковці?



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Дата підготовки матеріалу: 2019-08-15

 

 


Вітаю. Щойно отримав на електронну пошту досить цікаве запитання. Пропоную Вам відповісти на нього разом у режимі онлайн.
Отже, людина цікавиться, чи покриває поліс так званої "Автоцивілки" випадки, за яких транспортний засіб було пошкоджено на парковці у наслідок того, що із поруч припаркованого авто необережно виходили та дверцятами подряпали бокову частину автомобіля автора запитання.
Для відповіді на це запитання нам потрібно з'ясувати два основні елементи:1) Що є страховим випадком у відповідності до Закону України "Про обовязкове страхування цивільно-правової відповідальності";2) Яке визначення з юридичної точки зору має термін "ДТП".
Отже, для того, аби розібратись, що є страховим випадком, потрібно звернутись до ст.6 ЗУ "Про ОСЦВА", де заначається, що страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю та/або майну потерпілого.
Визначення поняттю "ДТП" можна знайти у Постанові Кабінету Міністрів "Про правила дорожнього руху". Згідно із цією Постановою ДТП - це подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки.
Аналізуючи ці визначення ми можемо досить легко відповісти на поставлене запитання

Таким чином, аби подія вважалася страховим випадком, необхідно, аби завдана шкода була спричинена під час руху транспортного засобу. Лише в такому випадку дану ситуацію можна буде назвати дорожньо-транспортною пригодою й як наслідок, це буде вважатись страховим випадком у розумінні закону «Про Автоцивілку».

Переглядів: 1234Питання: чи діє поліс "ОСЦПВ" (Автоцивілка) у разі пошкодження авто на парковці?



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Угнали машину: что делать? Куда идти? Кому звонить? Где искать? (рус)

Первое, что вам следует сделать, это посмотреть услугу по активизации розыска авто, которую я предлагаю . Если же вы намерены полагаться только на собственные усилия, тогда вам стоит дочи...
Планове підвищення кваліфікації. 08.07.2016

08.07.2016 року відвідано семінар-практикум на тему "Судово-медична експертиза стійкої втрати працездатності та її практичне застосування в адвокатській практиці". Доповідачем семінару був Зарицький...
Злочинець та шибениця

Часто дивуюся тому, як складається та змінюється моє життя. Буває так, що я чогось дуже прагну, але ніяк не можу цього досягти, а буває й так, що я й не задумуюсь та не розраховую на щось, а в кін...
...