• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати.



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-08-26

Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати.

Ігор Шевчук, юрист

 

Нормативна база:

  1. 1.     КпАП

 

Кодекс України про адміністративні правопорушення № від 07.12.1984 №8073-X

  1. 2.     Порядок

Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках затверджений Постановою Кабінету Міністрів України  від 17 грудня 2008 р. №1102

 

Види затримання транспортного засобу…

Отже, відповідно до норм чинного законодавства у сфері дорожнього руху, співробітники ДАІ мають право на підставі ст. 265-2 КпАП доставляти транспортний засіб (далі - ТЗ) на штрафмайданчик, якщо на те існують передбачені законом підстави.

Вищезгаданою статтею передбачено два способи затримання транспортного засобу:

1)    блокування на місці;

2)    доставка ТЗ за допомогою евакуатора на спеціальний майданчик чи стоянку.

Блокування на місці має застосовуватися тільки у випадку, якщо автомобіль неможливо доставити на спеціальний майданчик. До цього способу затримання ТЗ існує дуже важлива примітка. У випадку, якщо водій відсутній на місці під час блокування автомобіля, співробітник ДАІ повинен залишити повідомлення із зазначенням місця, куди необхідно прибути водієві для складання протоколу. За ситуації, коли водій ТЗ присутній на місці правопорушення під час блокування, протокол може бути складений відразу. Для розблокування автомобіля необхідно буде звернутись до чергового відділення ДАІ.

Вказівки на правопорушення, за які може бути застосований такий вид стягнення як тимчасове затримання автомобіля також містяться саме у статті 265-2. Стаття чітко регламентує, що тимчасово затримувати ТЗ можна лише за порушення, передбачені ч. 1 - 3 і 5 - 6 ст. 121, ст. 121-1, ст.126, ч. 1-4 ст. 130, ст. 132-1 і ст. 206-1 КпАП. Такий список підстав є вичерпним і не може бути доповнений на розгляд працівемка ДАІ! Будьте уважні!

 Зверніть увагу на те, що за порушення правил паркування не може застосовуватись тимчасове затримання ТЗ, адже така підстава відсутня у вичерпному переліку. Усі інші порушення ПДР також у жодному разі не кореспондуються з таким видом адмінзабезпечення.

За яких підстав?

Перейдемо безпосередньо до найцікавішого - підстав для тимчасового затримання ТЗ:

- Експлуатація технічно несправного ТЗ;

- Експлуатація незареєстрованого (неперерегістрірованного) ТЗ.

- Експлуатація ТЗ без номерних знаків, або зі знаками, закріпленими в не передбаченому для цього місці.

- Експлуатація ТЗ у разі, якщо ідентифікаційні номери агрегатів автомобіля не співпадають з номерами, зазначеними в документації на автомобіль.

- Експлуатація ТЗ без наявності реєстраційних документів на автомобіль, дозвільних документів на управління автомобілем (виняток становлять випадки, коли за кермом знаходиться учень у супроводі інструктора), супроводжуючих товар документів, ліцензійних карток, поліса автоцивільної відповідальності (страхового сертифіката "Зелена картка").

- Експлуатація ТЗ в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що уповільнюють реакцію людини.

- У разі порушення правил дорожніх перевезень небезпечних вантажів, правил проїзду великогабаритних та великовагових вантажів, незаконного перевезення іноземців та осіб без громадянства територією України.

 

Слідкуємо за процесом складання протоколу!

Водію необхідно спостерігати за тим, щоб у протоколі про було чітко вказано правопорушення. Затримання ТЗ без встановленої законодавством підстави відкриває непогані шанси на успішне оскарження дій працівників ДАІ у судовому порядку, а це може означати, що за зберігання і доставку автомобіля на штрафмайданчик ви не повинні будете платити.

За обставин, коли автомобіль був вилучений на передбачених, законних підставах, слід пам’ятати про деякі нюанси доставки, зберігання автомобіля на спеціальному майданчику (штрафмайданчику) і оформлення правопорушення. Про це і поговоримо.

Відповідно до умов затвердженого Кабінетом Міністрів України Порядку, перед відправкою автомобіля на штрафмайданчик співробітник ДАІ в протокол про правопорушення повинен буде внести запис про склад правопорушення із зазначенням дати, місця правопорушення, даних автомобіля та водія, адреси тимчасового перебування автомобіля.

Спостерігайте за тим, щоб у протокол були внесені і відомості про пошкодження транспортного засобу або їх відсутності. Це необхідно зробити для того, щоб у разі пошкодження ТЗ (при транспортуванні або зберіганні) можна було пред'явити претензії до органу, який здійснював доставку / зберігання (в залежності від того, хто їх заподіяв).

Відповідно до умов вищезгаданого Порядку, протокол повинен бути підписаний у присутності не менше двох свідків і представника компанії, що здійснює безпосередню евакуацію автомобіля. Як правило таким представником є водій евакуатора. Для доставки ТЗ співробітник ДАІ повинен викликати евакуатор через чергового по підрозділу Державтоінспекції або інформаційно-диспетчерську службу ДАІ.

 

Час затримання. Скільки та як обчислювати?

Затримати ТЗ можуть на строк не більше трьох днів (незалежно від того, чи було розглянуто справу про правопорушення в суді чи ні). Строк затримання ТЗ починає обчислюватися з моменту складання відповідного протоколу, строк зберігання - з моменту доставки ТЗ на штрафмайданчик.

 

Як повернути автомобіль з штрафмайданчика?

Автомобіль можна повернути подавши заяву до органу, який здійснював затримання ТЗ. Заява подається або власником ТЗ, або його довіреною особою на підставі нотаріально засвідченої довіреності. Безпосередній процес повернення автомобіля здійснюється після складання протоколу про повернення ТЗ та оплати послуг, пов'язаних із затриманням та зберіганням автомобіля.

 

Переглядів: 18662

Затримання транспортного засобу: штрафмайданчик, або що потрібно пам’ятати.


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Реєстрація саморобного автомобіля.

Реєстрація саморобного автомобіля. Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353- XII Ні для кого не се...
Деякі проблеми страхового відшкодування за фізично знищений транспортний засіб.

Деякі проблеми страхового відшкодування за фізично знищений транспортний засіб.   Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: 1.     Зако...
Медичний працівник підприємства випустив «на лінію» хворого водія, який спричинив ДТП. Чи можна притягти такого працівника до цивільно-правової відповідальності за завдані збитки? Якщо так, то в якому обсязі?

  Стаття 30 Закону № 2344-III [1] вимагає від фізичних та юридичних осіб, які здійснюють на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів ...
...