• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Нові посвідчення водія. Навіщо нам той чіп?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2013-06-16

 

Ігор ШЕВЧУК, юрист

 

Нормативна база:

Закон №3353-XII

Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 №3353-XII;

Постанова КМУ №185

«Деякі питання виконання Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 13.03.2013 №185.

 

З 28 травня 2013 року в Україні почали видавати нові посвідчення водія, до яких вбудовано біометричний чіп. У минулому році, коли ст.16 Закону «Про дорожній рух» було удосконалено шляхом заміни слова «передавати для перевірки посвідчення водія» на «предявляти для перевірки посвідчення водія» у працівників ДАІ почалися проблеми, адже у водіїв з’явився гарний інструмент для опору у вигляді демонстрації документів через вікно, та відмови для передачі їх до рук Інспектора ДАІ. Перевіряти документи у такий спосіб виявилося «не дуже цікаво», адже майже усі водії знають як інспектори беруть документи та йдуть до свого авто, де можуть сидіти дуже довго, аби у такий спосіб «мотивувати» водія вийти з авто та йти «визнавати свою провину». То ж, шановні водії, наша водповідь Чемберлену! – сказав Кабінет Міністрів України та видав Постанову №185, яка запроваджує новий тип водійських посвідчень із чіпом. Планується, що у майбутньому у інспекторів ДАІ в наявності будуть спеціальні прилади, які безконтактно зчитуватимуть інформації із чіпу водійського посвідчення, де закодовано міститиметься інформація про особу водія.

Першим позитивним моментом є те, що у майбутнього водія залашилось право обирати посвідчення із чіпом, або без нього. Вартість посвідчення без чіпа становить 198 грн, з чіпом - 247 грн. Пригадую, що коли я отримував своє водійське посвідчення, то тоді була можливість замовити звичайне посвідчення старого зразку та пластикове. Але жоден з тих, хто бажав заощадити кошти та отримати посвідчення старого зразка отримував відмовки про те, що бланків немає, а тому замовляйте нове. Буду радий помилитись, якщо цього разу не будуть робити так само. А, оскільки, виготовленням нових посвідчень буде займатись славнозвісний «ЄДАПС», то навряд ситуація буде інакшою, але не будемо займати скептичну позицію, та все ж таких зарахуємо це до позитиву.

            Другим позитивним моментом є те, що для осіб, які вже мають посвідчення водія не є обов’язковим замінювати свої посвідчення на нові. Але, це не стосується тих осіб, що мають посвідчення водія ще радянського зразка. Для таких осіб заміна своїх водійських посвідчень на нові є обов’язковою процедурою, яку необхідно здійснити до кінця року.

            Процес отримання нових посвідчень виглядає наступним:

1)      водій, або майбутній водій звертається із заявою до свого МРЕВ за місцем реєстрації;

2)      на підставі письмової заяви формується електронна заява (картка);

3)      електронну заяву направляють до Головного обчислювального центру єдиного державного демографічного реєстру;

4)      у реєстрі заява отримує індивідуальний номер та надсилається до Центру виготовлення паспортних документів;

5)      після виготовлення документів їх вже остаточно направляють до МРЕВ за місцем подання первинної письмової заяви.

У ДАІ запевняють, що на усі пункти має витрачатись не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

Без негативних змін не обійшлося. Першим негативним моментом впроваджених змін є зміна строку дії водійських посвідчень.

Категорія:

Було:

Стало:

А-А1

 

50 років

20 років

В-В1

20 років

Усі інші категорії

10 років

 

            Водійські посвідчення, що видані з 1993р. по 29 березня 2011 р., будуть діяти безстроково.

            Підводячи підсумок можна сказати, що нововведення життя автомобілістам точно не покращують. Новий документ дорожчий, має менший строк дії, та ще й працівники ДАІ з легкістю зчитуватимуть ваші дані за допомогою нового чіпа. Не можна не сказати й про те, що підприємство-виробник документів нового зразка «зацікавлене», аби нові посвідчення замовляли. А що ж зробили саме для водіїв? На даний момент відповіді на це запитання не існує.  

Переглядів: 8146

Нові посвідчення водія. Навіщо нам той чіп?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Керівнику на замітку: поліс ОСЦВА придбав, а шкоду все одно відшкодуй або, що потрібно пам’ятати, аби підприємству «не попасти на регрес».

Нормативна база: Закон «Про ОСЦВА» Закон України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від...
Із відрядження у відрядження: як розрахувати добові?

Із відрядження у відрядження: як розрахувати добові ?     Ігор Шевчук , юрист   Нормативна база: ПКУ Податковий Кодекс України в...
Неприятные сюрпризы при выплате страховых возмещений. Обстоятельства, которые влияют на выплату компенсации.

Страховой полис для рядового водителя - вещь достаточно сложная и неизвестная. На бытовом уровне воспринимается как документ, дающий возможность в случае дорожно-транспортного происшествия компенс...
...