• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Щодо встановлення Встановлення факту родинних відносин



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Дата підготовки матеріалу: 2024-02-27

Наявність родинних зв’язків між людьми є необхідною для оформлення права на спадщину, отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших правових питань.

У випадку помилок у написанні прізвища або імені людини в свідоцтві про народження чи паспорті, а також при втраті документів стає неможливим реалізувати свої особисті та майнові права.

Родинні зв’язки можуть бути підтверджені такими документами, як паспорт, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, свідоцтво про розірвання шлюбу, встановлення батьківства, зміна прізвища чи імені.

У випадку відсутності документів, що підтверджують родинні зв’язки, їх можна встановити через судовий порядок. Детальніше про це розповість фахівчиня Коростишівського бюро правової допомоги, Наталія Кропивницька.

Поняття родинних стосунків не застосовується до відносин між чоловіком та дружиною.

Встановлення факту родинних зв’язків здійснюється судом у порядку окремого провадження. Заява про встановлення факту родинних зв’язків подається заявником до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем його проживання.

Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту родинних зв’язків визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду. При визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, а саме: тоді, коли факти, що підлягають встановленню, можуть вплинути на їх права та обов’язки. Це також стосується організацій та установ, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту.

Заявником не може бути особа, яка відповідно позбавлена права на спадкування.

У заяві про встановлення факту родинних відносин обов’язково повинно бути зазначено:

  1. Який факт заявник просить встановити та з якою метою.
  2. Причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт (наприклад, довідка органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість відновлення втрачених документів, виправлення помилки, неможливість внесення змін і доповнень).
  3. Докази, що підтверджують викладені в заяві обставини та наявність цього факту (наприклад, листи, вітальні листівки, сімейні фотографії, ордери на жиле приміщення, виписки з домових книг, акти, анкети та інші документи, які містять відомості про родинні відносини осіб, пояснення свідків).

Підставою для відмови судді у відкритті провадження у справі є наявність спору про право. Якщо такий спір про право виявиться під час розгляду справи, то суддя залишає дану заяву без розгляду.

У порядку окремого провадження суд може вирішити спір про факт, про стан, але не спір про право. Метою такого судового розгляду є лише встановлення наявності або відсутності самого факту. Факт, що встановлюється судом у порядку окремого провадження, повинен мати юридичне значення і безспірний характер. Тому, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, то такий спір вирішується в порядку позовного провадження.

Для розгляду в порядку окремого провадження не може бути прийнята заява про встановлення факту родинних відносин, якщо заявник порушує справу з метою підтвердити в наступному своє право на житлове приміщення або на обмін приміщення, у випадку наявності інших спадкоємців у справі та спору між ними тощо.

 Якщо ви заплутались та не можете розібратись у ситуації - просто напишіть нам. Ми допоможемо!

Переглядів: 27Щодо встановлення Встановлення факту родинних відносин



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Які галузі права існують та як у цьому розібратись людині без юридичної освіти?

Основні види адвокатських послуг можна розділити на кілька галузей права. Ось деякі з них: Цивільне право : це галузь права, яка стосується відносин між фізичними та юридичними особ...
Чому не варто самостійно подавати позов без адвоката: правові ризики та рекомендації

В умовах сучасного суспільства, де правові норми стають все більше складними та мінливими, особливо важливо мати високий рівень юридичної грамотності. Справедливою є поговірка: "Сам за себе адвокат –...
НБУ визнав "Класикбанк" неплатоспроможним

Стало відомо про рішення НБУ про визнання "Класикбанку" неплатоспроможним. Рішення мотивовано тим, що структура власності банку непрозора. ФГВФО повідомив про введення тимчасової адміністрації на од...
...