• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Спадщина у 2024 - що змінилось?



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Дата підготовки матеріалу: 2024-02-27

З 30 січня 2024 року набули чинності нові вимоги щодо відкриття спадщини під час тривання воєнного стану.

 

Спадкування є процесом передачі прав та обов‘язків, тобто спадщини, від покійної особи, яку називають спадкодавцем, іншим людям, які отримують цю спадщину, або спадкоємцями. Згідно з законодавством, існують два види спадкування: за заповітом або за законом.

 

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини, тобто в день смерті особи або в день, коли її оголошують померлою.

 

Особа, яка має право на спадкування, може вибрати між такими опціями:

 

1. Прийняти спадщину.

2. Відмовитися від неї повністю або передати її іншій особі.

3. Нічого не робити, тобто не вчиняти юридично значущих дій щодо прийняття спадщини.

 

Згідно із змінами у законодавстві, відкриття спадщини тепер пов‘язане з останнім місцем проживання спадкодавця. Якщо це місце невідоме, то застосовується місце перебування або нерухомого майна, або рухомого, якщо нерухомості взагалі немає.

 

Термін подання заяви про спадщину до нотаріуса становить 6 місяців (до закінчення цього строку). Протягом цього періоду спадкоємець повинен звернутися до нотаріуса та вирішити, чи прийняти спадщину, чи відмовитися від неї.

Якщо спадкодавець помер на непідконтрольній території, перед поданням до нотаріуса для отримання спадщини необхідно підтвердити факт смерті.

 

З цією метою потрібно звернутися до найближчого місцевого суду на непідконтрольній території і подати відповідну заяву. Такі заяви розглядаються невідкладно (зазвичай від доби до трьох місяців, залежно від завантаженості суду). Після отримання рішення суду у відділі реєстрації актів цивільного стану видається свідоцтво про смерть.

 

Засновуючись на свідоцтві про смерть, спадкоємець може подати заяву до будь-якого нотаріуса щодо відкриття спадщини, незалежно від останнього місця проживання спадкодавця.

 

Щодо термінів подання заяви про спадщину, нові правила, що вступили в силу 30 січня 2024 року, встановлюють, що у період воєнного стану в Україні та на протязі двох років після його завершення строк складає шість місяців з моменту державної реєстрації смерті.

 

Якщо спадкоємець не подасть заяву протягом цього терміну, вважатиметься, що він відмовився від спадщини.

 

Однак у випадку поважних причин, які призвели до пропуску терміну, спадкоємець може звернутися до суду для визначення додаткового строку (1-3 місяці). Допомогу у зверненні до суду може надати адвокат, якого ви оберете.

Дізнатись, як отримати безоплатну правничу допомогу, можна на цьому ресурсі.

 

Серед поважних причин пропуску строку визнаються такі:

1. Тривала хвороба спадкоємців.

2. Відбування покарання в місцях позбавлення волі.

3. Необізнаність спадкоємця про наявність заповіту.

4. Складні умови праці, включаючи тривалі відрядження, в тому числі закордонні.

5. Перебування спадкоємця на строковій службі у складі Збройних Сил України.

 

Важливо зауважити, що цей перелік не є вичерпним, і кожна причина пропущеного строку розглядається судом індивідуально. Суд враховує переважно письмові докази, такі як довідки від медичних установ про стан здоров’я та проходження курсу лікування, довідки про відрядження або перебування за межами України, а також інші документи, що містять інформацію про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у визначені строки.

 

Спадкоємцям важливо пам’ятати, що суди можуть визнавати різні причини пропуску строку як поважні чи неповажні, в залежності від конкретних обставин справи, і від цього залежить можливість визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.


Переглядів: 114Спадщина у 2024 - що змінилось?



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Інформація про майно банків, що ліквідуються стала доступною онлайн

На інформаційному порталі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб створено розділ, де публікуються матеріали стосовно майнових активів банківських установ, що ліквідуються. Наразі відобрежається та...
Єдине вікно МінФіну

Міністерство фінансів України з 01.08.2016 року запроваджує на митниці електронну систему обміну інформацією "Єдине вікно". Суть цієї системи полягає у створенні єдиної бази даних із автоматичним нап...
Нова термінологія у спілкуванні з банківськими установами

Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб затверджено Рішення від 26.05.16 р №825 "Про захист прав і охоронюваних законом інтересів вкладників". Цим Рішенням запроваджую...
...