• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Їдемо на авто в Європу



Автор: Ігор Шевчук, юрист

Видання в якому опубліковано: Журнал Авто Авізо № 14 2011 рік. (http://auto.aviso.ua/)

Дата підготовки матеріалу: 2011-04-18

Нормативна база:

1) Постанова Кабінету Міністрів України

«Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 7 вересня 1998 р. № 1388

2) Конвенція про дорожній рух. ООН вiд 08.11.1968

Подорож – гарний приклад активного відпочинку. Подорожувати на власному авто - це ще й дуже комфортно. У цій статті ми поговоримо про те, що потрібно знати українському водію, який збирається подорожувати на власній автівці теренами Європи, та які документи на авто потрібно мати із собою.

Напевно, почати потрібно з самого важливого – документів. До поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, на які видані реєстраційні документи відповідно до Конвенції про дорожній рух та номерні знаки, серіям яких присвоєні літери латинського алфавіту. Тобто, автомобіль, який планується використати для подорожі, повинен стояти на обліку в органах МРЕВ та мати номери встановленого зразка, водій в свою чергу повинен мати технічний паспорт. У разі відсутності права власності на транспортні засоби оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі документів, що підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами. Таким документом є нотаріально посвідчена довіреність, що дає право використання транспортного засобу за межами державного кордону України. Відповідно до Порядку допуску транспортних засобів до поїздки за кордон, особам, що здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки видаються свідоцтва про реєстрацію на їх ім'я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім'я власника транспортного засобу, і документи, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються у відповідних підрозділах Державтоінспекції.

Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному підрозділу Державтоінспекції не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

Транспортні засоби, на яких власники виїжджають за кордон, повинні мати розпізнавальний знак України. Власники таких транспортних засобів перед виїздом зобов'язані укласти договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Тут треба бути дуже уважним, адже звичайної «Автоцивілки» у цьому разі не достатньо. Більшість країн Європейської зони є членами міжнародної системи страхування цивільної відповідальності автовласників «Зелена картка». Автовласник зобов’язаний придбати сертифікат єдиної форми для того, щоб мати змогу вільного пересування територіями таких країн на законних підставах. Здійснити вищезгадане страхування можна на території України, це не є проблемою, багато українських страхових компаній здійснюють страхування за такою системою.

Страхування за системою «Зелена карта» здійснюють у двох видах:

• Страхування, яке поширюється на територію всіх країн-учасниць міжнародної системи «Зелена карта»;

• Страхування, яке діє лише на територіях Молдови, Білорусі та Росії.

Ціна такого страхування залежить від ряду критеріїв. Наприклад, таких як тип транспортного засобу, щодо якого здійснюється страхування, строк дії договору страхування, виду страхування щодо країн відвідування тощо.

Як вже зазначалось, для того, щоб здійснити страхування за системою «Зелена карта», потрібно звернутись до страхової компанії, що здійснює таке страхування, та надати страховику наступні документи:

• паспорт;

• техпаспорт на транспортний засіб;

• водійське посвідчення;

• довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;

• заяву на страхування. Наступним важливим документом є

водійське посвідчення. Відповідно до додатку 6 Конвенції про дорожній рух ООН, з 29 березня 2011 року у посвідченні водія має бути вказана дата закінчення строку його дії.

Якщо транспортний засіб, на якому планується перетнути кордон, належить юридичній особі, в такому разі пакет необхідних документів дещо змінюється. Вам знадобляться:

• техпаспорт на транспортний засіб;

• дорожній (подорожній) лист на автомобіль;

• договір страхування «Зелена карта»;

• посвідчення про відрядження;

Для того, щоб уникнути штрафів на митниці, обов’язково перевірте освітлювальні прилади автомобіля на предмет їх належного функціонування, а також наявності медичної аптечки з необхідним вмістом лікарських засобів, вогнегасника та знаку аварійної зупинки.

Автомобіль має знаходитись у належному технічному стані та мати талон про проходження Державного технічного огляду з актуальним строком дії.

Для автомобілів, що були придбані в кредит, для уникнення несподіваних, неприємних ситуацій водіям слід мати довідку з фінансової установи, де було здійснено придбання, про те, що така установа не заперечує щодо виїзду кредитного авто за межі державного кордону України.

Переглядів: 4818

Їдемо на авто в Європу


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Якщо вкрали гроші з банківської карти. Що робити та куди звертатися?

Зросла активність шахраїв, що обкрадають громадян через схеми несанкціонованого доступу до платіжних засобів. Люди помічають, що з їх карток списуються кошти за покупки, яких вони не здійснювали. Що ...
Додаткові гарантії на отримання страхових відшкодувань за полісами ОСЦВА: «грядут большие перемены!»

  Ігор ШЕВЧУК , юрист   Нормативна база: Закон України №1961-IV «Про обов ’ язкове страхування цивільно-правової відповідальності вла...
Питання: які обставини можуть впливати на суму страхових відшкодувань за полісом ОСЦВА?

    Відповідь: існує ряд факторів, що можуть впливати на фактичну суму отриманого страхового відшкодування у порівнянні з калькуляцією отриманих збитків. Зупинимось детальн...
...