• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Медичний працівник підприємства випустив «на лінію» хворого водія, який спричинив ДТП. Чи можна притягти такого працівника до цивільно-правової відповідальності за завдані збитки? Якщо так, то в якому обсязі?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: На цьому сайті

Дата підготовки матеріалу: 2013-11-07

 

Стаття 30 Закону 2344-III[1] вимагає від фізичних та юридичних осіб, які здійснюють на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів транспортними засобами, забезпечувати проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичного огляду водіїв, що такими транспортними засобами керують. Це означає, що водій має отримати «добро» від лікаря перед тим, як виїхати «на лінію».

Мотивацією щодо написання даного матеріалу стало запитання одного з читачів «Бухгалтерії» про те, чи відшкодовує медичний працівник шкоду, що завдана у зв’язку з неналежним виконанням його (медичного працівника) професійних обов’язків? Уявімо, що водія оглянули неналежним чином, а той у свою чергу, скажімо, знепритомнів за кермом та спричинив дорожньо-транспортну пригоду (далі – ДТП). Нерідко буває так, що водії, у яких зі станом здоров’я не все гаразд, матеріально мотивують лікаря випустити їх в дорогу, а потім завдають збитків третім особам у зв’язку із поганим самопочуттям. То чи можна покласти матеріальну відповідальність на медичного працівника, що здійснював огляд водія. Давайте розбиратися.

Частина «б» пункту 2.9. Правил встановлює, що водієві забороняється керувати транспортним засобом у хворобливому стані, у стані стомлення, а також перебуваючи під впливом лікарських препаратів, що знижують швидкість реакції і увагу. Таким чином, цивільно-правова відповідальність лікаря за випуск водія в дорогу з неналежним станом здоров’я може наставати лише у тому випадку, якщо буде встановлено та доведено наступні факти:

-          Хворобливий стан водія;

-          Відомість лікарю інформації про поганий стан здоров’я водія;

-          Невідомість водію інформації про протипоказання його здоров’ю щодо керування транспортним засобом.

Якщо водію відома інформація про те, що він знаходиться у стані, який не придатний до керування транспортним засобом, і він (водій) все одно сідає за кермо, то тим самим він умисно порушує вищезгаданий пункт Правил[2] й цивільно-правова відповідальність лікаря у цьому випадку втрачає сенс. Лікар, звісно, нестиме відповідальність (дисциплінарну, кримінальну тощо), але безпосередньо відшкодування матеріальної шкоди, що завдана внаслідок ДТП здійснювати водієві.

Аби притягнути медичного працівника до відповідальності за шкоду, завдану неналежним виконання професійних обов’язків, результатом яких є невчасне діагностування стану здоров’я, неналежне інформування про непридатність до керування автомобілем водієм, який завдав ДТП, але попередньо був оглянутий медичним працівником, слід довести його (медичного працівника) провину у вигляді причинно-наслідкового зв’язку між його діями та завданням шкоди, а також той факт, що водієві не було відомо про непридатність його здоров’я до керування автомобілем.

Для цього, наприклад, можна звернутися до суду, де буде встановлено невідповідність дій медичного працівника існуючим в медицині нормам, правилам, стандартам тощо, і, як результат, встановлення факту неналежного виконання своїх трудових обов’язків (неналежного медичного огляду та інформування водія), що стало підставою до настання у водія проблем зі здоров’ям під час керування транспортним засобом.

 

Отже, уявімо, що лікар умисно з тих, чи інших причин (наприклад, мінімізація простою транспорту автопарку) приховав від водія інформацію про непридатність його (водія) стану здоров’я щодо керування транспортним засобом, та факт приховування належним чином доведено. На що можна очікувати за даних обставин.

Для виконання вимог законодавства щодо здійснення організації та контролю за своєчасним проходженням водіями медичного огляду фізичні особи, підприємства, установи, організації (далі за текстом - установи) вживають заходів щодо залучення медичних працівників до роботи. В залежності від розміру автопарку та фінансового становища установи, організація медичного контролю водіїв може відбуватися наступним чином:

  1. Прийняття в штат медичного працівника;
  2. Укладання з медичним працівником/закладом цивільно-правового договору про надання послуг з медичного огляду.

 

Лікар в штаті.

За ситуації, коли водій установи, що неналежним чином пройшов передрейсовий контроль у  медичного працівника, спричинив ДТП, покласти обов’язок відшкодування шкоди перед третіми особами на медичного працівника все одно не вийде навіть після встановлення факту приховування лікарем інформації про стан здоров’я водія. Листом[3] від 20.06.2011 р. надається роз’яснення, про те, що згідно з ч.1 ст.1172 ЦКУ[4] юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків. Але дана норма не позбавляє права установи щодо відшкодування шкоди у порядку регресу. Так, відповідно до ст.1191 ЦКУ особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом. У свою чергу, відповідно до ст.132 КЗпПУ[5] встановлено, що за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов’язків, працівники, з вини яких заподіяно шкоду, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку. Другою частиною вищезгаданої статті встановлюється, що матеріальна відповідальність понад середній місячний заробіток допускається лише у випадках, зазначених у законодавстві, а саме (у нашому випадку у відповідності до ст.134 КЗпПУ):

-          шкоди завдано діями, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку;

-           шкоди завдано медичним працівником, який був у нетверезому стані.

Договір про повну матеріальну відповідальність не згадується умисно, адже вичерпним переліком професій, щодо яких такий договір може укладатись медичні працівники не визначаються.

Відповідь: за умови працевлаштування медичного працівника в установі, й встановлення у законний спосіб факту його вини за завдану шкоду, такий медичний працівник може нести матеріальну відповідальність перед установою у розмірі свого середнього місячного заробітку, а у випадках передбачених законодавством – повної вартості завданих збитків.

 

Медичний контроль за договором про надання послуг з медичного огляду.

Листом від 20.06.2011 р. надається роз’яснення стосовно того, що медичні працівники несуть цивільно-правову відповідальність, як вид юридичної відповідальності медичних працівників, що переважно полягає у необхідності відшкодування шкоди.

Відповідно до ст.901 ЦКУ за договором про надання послуг, одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Статтею 906 ЦКУ збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Відповідь: за договором про надання послуг з медичного огляду водіїв, медичний працівник несе (медична установа) повну матеріальну відповідальність за фактом настання збитків з вини медичного працівника (медичної установи), якщо сторони не передбачили договором інші умови розподілу відповідальності за завдані збитки.

 

Ігор ШЕВЧУК, юрист

 

 



[1] Закон «Про автомобільний транспорт» № 2344-III від 05.04.2001 в редакції від 04.07.2013; 

[2] Постанова Кабінету Міністрів України «Про правила дорожнього руху» №1306 від 10.10.2001 в редакції від 15.04.2013;   

[3] Лист Міністерства Юстиції України «Відповідальність медичних працівників» від 20.06.2011;

[4] Цивільний Кодекс України від 16.01.2003 в редакції від 11.08.2013;

[5] Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 в редакції від 04.07.2010;

Переглядів: 5508

Медичний працівник підприємства випустив «на лінію» хворого водія, який спричинив ДТП. Чи можна притягти такого працівника до цивільно-правової відповідальності за завдані збитки? Якщо так, то в якому обсязі?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Як не втратити домен через кіберсквотерів

У сучасному світі бути представленим в мережі Інтернет майже так само важливо, як і в реальному оффлайн. Особливо, якщо це стосується бізнесу. Втратити доменне ім&rsquo...
ДТП: У виновника ДТП полис ОСАГО. При рассмотрении уголовного дела в суде, страховую компанию как соответчика не привлекали. Может ли СК отказать в выплате?

  Ігор Шевчук, юрист   Нормативна база: 1.     КПК «Кримінальний процесуальний кодекс України» від 13.04.2012 ;   2.&nb...
Шкідливі викиди вихлопних газів. Правові аспекти стандартизації на законодавчому рівні.

Нормативна база: 1) Кодекс України «Про адміністративні правопорушення» № 80731-10 редакцiя вiд 15.03.2011. 2) Закон України «Про охорону атмосферного повітря» № 2707-XII редакцiя вiд 16.1...
...