• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Щодо обмежувального припису та його отримання



Автор: Ігор Шевчук, адвокат

Дата підготовки матеріалу: 2024-02-27

Насильство в родині є серйозною проблемою, і ефективний захист потерпілих вимагає належних заходів. Один з ключових інструментів у цьому контексті - обмежувальний припис, спрямований на тимчасове обмеження прав або накладення обов‘язків на особу, яка допустила насильство. У цій статті розглядається, хто має право звертатися до суду з заявою про видання обмежувального припису, необхідні докази та порядок розгляду таких справ судами.

 

Обмежувальний припис:

Обмежувальний припис щодо кривдника – це захід у судовому порядку, спрямований на тимчасове обмеження прав або покладання обов‘язків на особу, яка вчинила домашнє насильство. Мета його - забезпечення безпеки потерпілої особи.

 

Хто може звертатися до суду:

Право звернутися до суду з заявою про видання обмежувального припису мають:

- Потерпіла особа чи її представник.

- У випадку насильства в родині щодо дитини – батьки, інші законні представники дитини, родичі, мачуха чи вітчим, а також орган опіки та піклування.

- У випадку недієздатної особи – опікун, орган опіки та піклування.

 

Заходи тимчасового обмеження:

У разі видання обмежувального припису можуть застосовуватися такі заходи:

- Заборона перебування зловмисника в місці спільного проживання з потерпілою особою.

- Усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної власності або особистою власністю потерпілої особи.

- Обмеження спілкування з потерпілою дитиною.

- Заборона наближатися до місця проживання, навчання, роботи тощо потерпілої особи.

- Заборона розшукувати та спілкуватися з потерпілою особою.

 

Куди подавати заяву:

Заяву про видання обмежувального припису слід подавати до суду за місцем проживання (перебування) потерпілої особи. У випадку перебування особи у відповідному закладі, зайнятому допомогою постраждалим особам, заяву подають за місцезнаходженням цього закладу.

Зміст заяви

 

В заяві про видачу обмежувального припису має бути вказано:

 

- Найменування суду, до якого подається заява.

- Ім‘я (прізвище, ім‘я та по батькові) заявника та заінтересованої особи, їх місце проживання чи перебування, поштовий індекс, відомі номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти.

- У разі подання заяви батьками, іншими законними представниками дитини, родичами дитини, мачухою або вітчимом дитини, а також органом опіки та піклування — процесуальне становище особи, яка подає заяву, із зазначенням імені, місця проживання чи перебування, поштового індексу, відомих номерів засобів зв’язку та адреси електронної пошти, а також ім‘я, прізвище, ім‘я та по батькові дитини або недієздатної особи, в інтересах якої подається заява, місце проживання чи перебування, поштовий індекс, відомі номери засобів зв’язку та адреса електронної пошти, якщо такі відомі.

- Обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, та докази, що їх підтверджують (за наявності).

 

Обставини та докази у справах про видачу обмежувального припису

 

Обставинами, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, є факти вчинення кривдником одного з видів насильства (домашнього, фізичного, психологічного, сексуального, психологічного).

 

Доказами, що підтверджують дані обставини, можуть бути матеріали, які підтверджують наявність провадження (кримінального чи про адміністративне правопорушення) щодо особи, яка вчинила домашнє насильство, винесення термінового заборонного припису, інформація про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, показання свідків, висновки експертиз, власна фіксація подій на аудіо- або відеоносії, копії заяви до поліції тощо.


Порядок розгляду судами справ про видачу обмежувального припису

 

Справа про видачу обмежувального припису розглядається судом за участю заявника та заінтересованих осіб. У разі, якщо участь заявника становить загрозу подальшої дискримінації чи насильства для нього, справа може розглядатися без його участі.

 

Неявка належним чином повідомлених заінтересованих осіб не перешкоджає розгляду справи про видачу обмежувального припису.

 

Строк розгляду

Справа про видання обмежувального припису повинна бути вирішена не пізніше, ніж за 72 години після подання заяви до суду.

 

Рішення суду стосовно видання обмежувального припису

Після розгляду заяви про видання обмежувального припису суд приймає рішення щодо задоволення або відмови у задоволенні цієї заяви.

 

У випадку задоволення заяви суд видаватиме обмежувальний припис, який може включати один чи кілька заходів тимчасового обмеження прав особи, що скоїла домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, на термін від одного до шести місяців.

 

Рішення суду щодо видання обмежувального припису негайно набуває чинності, а його оскарження не призводить до призупинення його виконання.

 

Продовження обмежувального припису

За запитом осіб, які мають право подати заяву, обмежувальний припис може продовжуватися на строк до шести місяців після завершення терміну, визначеного рішенням суду.

 

Повідомлення про видання чи продовження обмежувального припису

Суд повідомляє про видання чи продовження обмежувального припису не пізніше наступного дня після ухвалення рішення:

 

- правоохоронні органи за місцем проживання (перебування) заявника для вжиття заходів затримання особи, стосовно якої видано чи продовжено обмежувальний припис, з метою профілактики;

- місцеві державні адміністрації та виконавчі органи районів, районів у містах Києві та Севастополі за місцем проживання (перебування) заявника.

Переглядів: 99Щодо обмежувального припису та його отримання



Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Угнали машину: Що робити? Куди йти? Кому дзвонити? Де шукати?

Перше, що вам варто зробити, це переглянути послугу з активізації розшуку авто, яку я пропоную . Якщо ж ви маєте намір покладатися тільки на власні зусилля, тоді вам варто дочитати цей ...
Угнали машину: что делать? Куда идти? Кому звонить? Где искать? (рус)

Первое, что вам следует сделать, это посмотреть услугу по активизации розыска авто, которую я предлагаю . Если же вы намерены полагаться только на собственные усилия, тогда вам стоит дочи...
Щодо встановлення Встановлення факту родинних відносин

Наявність родинних зв’язків між людьми є необхідною для оформлення права на спадщину, отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших правових питань. У випадку помилок у написанні п...
...